Links landgoed Monnikenberg.
Links landgoed Monnikenberg. Afbeelding: Provincie Noord-Holland

‘Grote aanslag op Monnikenberg’

HILVERSUM De Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve e.o. (VBAH) maakt zich ernstig zorgen over de plannen van de provincie Noord-Holland en het Goois Natuurreservaat (GNR) voor het dit najaar afgraven van het weiland en de akker op landgoed Monnikenberg.

Voorzitter Danny van Kooi van de verenging stelt dat er sprake is van een grote aanslag op de landschappelijke en culturele waarden van het eeuwenoude landgoed. "Bovendien verdwijnt daarmee het belangrijkste voedselgebied van de dassen in het gebied en worden zowel in Anna's Hoeve als in Monnikenberg de aardkundige waarden aangetast.”
VBAH verzet zich tegen deze afgravingen en heeft hiertegen een zogenaamde zienswijze ingediend bij Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland. Deze zienswijze gaat in de eerste plaats over de geplande aantastingen van de aardkundige waarden in de natuurgebieden Monnikenberg en Anna's Hoeve. De VBAH wil nu dat de aantastingen in Monnikenberg niet kunnen doorgaan.
Volgens het GNR zouden weiland en akker voor de natuur te weinig waarde hebben. "Op het gewenste heideveld zouden meer dieren kunnen leven”, aldus de verenging in een persbericht. "Ook denken de provincie en het GNR dat de heide nodig is omdat de natuurverbinding over het nieuwe ecoduct anders niet goed gaat werken. De VBAH denkt daar heel anders over.”
De vereniging stelt dat de bodem zo diep wordt afgegraven dat het gevaar bestaat dat de beschermde provinciale aardkundige waarden worden aangetast. "Met name het micromilieu en de kleine verschillen in de bodemgesteldheid zijn snel verstoord. De provincie heeft niet voor niets hier een beschermende status opgelegd."
Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra