De teststraat op het Arenapark ging afgelopen week open.
De teststraat op het Arenapark ging afgelopen week open. Foto: Bastiaan Miché

Minder besmettingen; spanning blijft

De coronateststraat van de GGD in Hilversum is open. Wel nam het aantal bezoekers van de twee Gooise teststraten verder af, net als het aantal besmettingen.

HILVERSUM Feestelijk was het allesbehalve: de officiële opening van de coronateststraat op het Arenapark in Hilversum. Desondanks is directeur Publieke Gezondheid bij GGD Gooi en Vechtsteek René Stumpel best trots op wat er staat. “Ik had een jaar terug niet gedacht dat we dit in ons hadden.”

Samen met GGD-coronacoördinatoren Kim Driessen en Johanna Verboom én burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum verrichtte Stumpel deze week de officiële openingshandeling. “Op dit moment is dit onze mooiste teststraat”, sprak de directeur tijdens het fotomomentje. “Ik verklaar hem voor geopend en hoop dat we hem snel niet meer nodig hebben.” Ook Broertjes, die zich in december nog liet testen in de teststraat in Bussum (uitslag negatief), was onder de indruk. “Hij staat in een mooi gebied, is makkelijk te bereiken. Ik vind het wel mooi.”
Met de opening van de grote tent, pal achter het Nike-kantoor, sluit tevens de veel kleinere teststraat in Bussum (bij de Zandzee). Dat betekent dat de GGD in deze regio per dag maximaal 1540 mensen in de teststraten in Hilversum en bij de Sijsjesberg in Huizen (die blijft wel open) kan ‘verwelkomen’. Dat zijn 200 mensen meer dan hiervoor en is ook het aantal waar de gezondheidsdienst (momenteel) aan moet voldoen.
Op dit moment echter laten minder mensen zich testen dan die 1540. Daarom zijn op het Arenapark momenteel slechts drie van de vier testrijen open. De gezondheidsdienst verwacht de komende tijd wel een toename van het aantal mensen dat zich op corona wil laten testen. “Op de locatie in Hilversum is meer ruimte om op te schalen en er zijn betere werkomstandigheden te creëren voor de medewerkers van de teststraat”, is de uitleg. “De locatie is centraal gelegen in de regio en goed bereikbaar.”
Desondanks lieten afgelopen week - en dat is een landelijke trend - ook in 't Gooi en de Vechtstreek minder mensen (20 procent) zich testen dan vorige week. Afgelopen week waren er 4767 bezoekers. De week ervoor 6090, aldus de GGD. Het percentage bezoekers van de teststraten dat een positieve testuitslag kreeg, is met 9,1 procent nog steeds hoog (week ervoor 10,6 procent). Afgelopen week ontvingen 569 inwoners een positieve coronatestuitslag (vorige week 765). Ook overleed afgelopen week een fors aantal inwoners. Vorige week nog waren er 174 inwoners van deze regio aan het virus overleden, daar zijn er afgelopen week maar liefst 32 bij gekomen. Van die 206 zijn er 148 gemeld door verpleeghuizen. In Tergooi daalde afgelopen week het aantal coronapatiënten iets, maar de druk op het personeel is nog altijd enorm.
Bij de opening van de teststraat op het Arenapark uit ook Stumpel zijn zorgen over het hoge aantal nieuwe besmettingen. Hoewel er een lichte daling is, gaat het nog altijd niet goed genoeg. "Een echte verklaring hebben we niet. Misschien heeft het met oud en nieuw te maken? Er zijn heel veel factoren. Het is ook niet zo dat het vooral in één plaats is. Het is zeer verspreid.”
Onduidelijk is nog of de nieuwe Britse coronavariant, die al wel in Nederland opdook, ‘t Gooi en de Vechtstreek heeft bereikt. Stumpel zegt nu dat dit momenteel wordt onderzocht. "Concreet is hij hier nog niet aangetroffen, maar het is naïef om te denken dat hij hier niet is of komt.”