De elektrische Wmo-taxi.
De elektrische Wmo-taxi. Foto: Dick Jongerden

Hoe komen kwetsbare inwoners bij vaccinatielocatie?

HILVERSUM Hoe kunnen ouderen en kwetsbare Hilversummers straks de volgende week geopende vaccinatielocatie van de GGD Gooi en Vechtstreek - op de grens van Huizen en Bussum - bereiken? Die vraag stelt de lokale fractie van D66 aan het college van burgemeester en wethouders.

Zoals bekend is Koninklijke Visio de regionale plek waar het vaccineren tegen het coronavirus gaat plaatsvinden. Zorgmedewerkers zijn als eersten aan de beurt. ”Het is een centraal gelegen locatie, makkelijk bereikbaar vanaf de A1, en er kan op deze locatie zorgvuldig rekening gehouden worden met de benodigde veiligheidsmaatregelen", was de GGD-uitleg.
Na het zorgpersoneel zijn in februari/maart de eerste groep ouderen en kwetsbare inwoners aan de beurt. "Het is echter niet voor al deze mensen mogelijk om zelfstandig naar de vaccinatielocatie te gaan”, aldus D66-raadslid Vivienne Wesselink. "Als gemeente moeten wij er zorg voor dragen dat allen die zich willen laten vaccineren hiertoe ook in staat worden gesteld als zij geen mogelijkheid hebben eigen vervoer te regelen of met het openbaar vervoer te gaan.”
Wesselink geeft aan dat de WMO-taxi de meest voor de hand liggende oplossing lijkt. Haar vraag is welke voorziening er te treffen is voor bewoners die wel vervoer nodig hebben, een indicatie voor WMO-vervoer zouden kunnen krijgen, maar (nog) geen indicatie hebben. En zou het college dan bereid zijn om voor deze groep inwoners eenmalig af te zien van de vereiste WMO-taxi-vervoerspas.