Rond 15.15 uur sloeg de stemming om.
Rond 15.15 uur sloeg de stemming om. Foto's: Bastiaan Miché

Dansende menigte is voor Broertjes de druppel; verder geen ongeregeldheden

De demonstratie tegen de lockdown trok volgens de gemeente op zijn hoogtepunt rond de 275 deelnemers. Er zijn twee mensen opgepakt.

HILVERSUM Gejuich klinkt er vanaf het Marktplein wanneer er een vliegtuig voorbijkomt met op een spandoek de tekst 'Covid vaccin levensgevaarlijk'. Ondertussen klinkt er vrolijke muziek en zijn er sprekers. De sfeer is prima, de toespraken vaak heftig.

"Je kunt dit niet vergelijken met de Tweede Wereldoorlog. Toen waren het alleen zes miljoen Joden en nu is het de hele wereld die de lul is", zegt een spreker op het bescheiden podium. Applaus volgt. Diezelfde spreker noemt vervolgens Boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) 'NSBoa's'.
De demonstratie van 13.00 tot 16.00 uur is het resultaat van een lang proces van praten en duidelijke afspraken maken. Dat heeft alles te maken met de coronamaatregelen, maar ook met het karakter van de demonstratie. Het mag namelijk geen festival of (muziek)evenement worden. En lange tijd is er niet zoveel aan de hand. Natuurlijk staan sommige aanwezigen soms te dicht op elkaar, maar gezien de kou is een paar uur lang stilstaan haast een onmogelijke opgave.
De harde housemuziek die rond 15.15 uur - de demonstratie is dan al dik twee uur gaande - klinkt, is wat dat betreft ook wel weer welkom om even de benen te schudden. De mensen vooraan dansen echter iets te enthousiast en even later krijgt voorman Tinus Koops van Nederland in Opstand dan ook te horen dat het einde verhaal is. Hij is woedend en stelt dat de instanties zich kapot moeten schamen. In zijn ogen is er 'een grondrecht getreden met handen en voeten'. Even later zegt hij op social media aangifte te zullen doen tegen Broertjes voor poging vernieling van goederen. De stroom is er namelijk afgetrokken.
De aanwezigen gaan - ondanks het gemor - wel rustig naar huis. Ongeregeldheden doen zich niet voor. Er is hooguit nog wat reljeugd - zij behoren niet tot de groep demonstranten - dat vuurwerk afsteekt en demonstranten uitdaagt. Een politiewoordvoerder laat weten dat zij zijn aangesproken en dat er ook gegevens zijn genoteerd.
Broertjes is na afloop blij en opgelucht dat het plein snel leeg was en de onrust uitbleef. Hij vat het betoog en de aangifte van Koops in één woord samen: ‘Gedoe'. "We zien het wel. Wat moet ik ermee?” De druktemeter gaf op het hoogtepunt omstreeks 14.00 uur circa 350 aan, terwijl circa 50 (omwonenden) gebruikelijk is. "Dat betekent dat er circa 250 tot 275 deelnemers aanwezig waren op het hoogtepunt van de betoging", aldus de burgemeester. "De overige aanwezigen waren personeel van hulpdiensten, de gemeente en de aanwezige media."

Vlak na de demonstratie meldde de gemeente Hilversum dat er één persoon was aangehouden. De politie meldde maandag echter dat er twee personen zijn opgepakt: een voor opruiende teksten en een voor belediging van een boa. Die eerste is een 52-jarige Hilversummer. Hij werd rond 13.56 uur opgepakt. Het Openbaar Ministerie meldt via Twitter dat de man een shirt droeg met de tekst: '(Kabinet) Rutte rot op. En die andere frikandel. Of een kogel door je kop'. De Hilversummer moet op 8 april voor de politierechter verschijnen.

Een aantal aanwezigen droeg opvallende kleding.
Een man werd opgepakt voor opruiende teksten.