De burgemeester in een lege Vituskerk.
De burgemeester in een lege Vituskerk. Foto: Gemeente Hilversum

Broertjes hoopt op jaar van verzoening

HILVERSUM De toon was in 2020 behoorlijk hard. Vorig jaar zag burgemeester Pieter Broertjes korte lontjes, inwoners die tegenover elkaar stonden, tegenstellingen ontstaan en het onvermogen om open te staan voor de ander. Na een moeilijk jaar vol beproevingen hoopt de burgervader op meer verzoening in 2021.

Dat zegt de burgemeester in zijn nieuwjaarsboodschap. Ditmaal richt Broertjes zich per video tot de Hilversummers in plaats van achter de kansel van de Sint Vituskerk. Vanwege de coronacrisis is een volle kerk als decor van de nieuwjaarsreceptie niet mogelijk. Dat deze jonge traditie niet kan doorgaan, betreurt de burgervader. Gezien de omstandigheden is dat niet meer dan logisch.

Uitgebreid blikt de burgervader terug op 2020; een jaar dat volledig gedomineerd werd door een onzichtbare vijand, zoals Broertjes het coronavirus al menigmaal heeft omschreven. Het virus heeft een verwoestende uitwerking gehad op de samenleving, stelt de burgemeester. “Mensen zijn van hun vrijheden beroofd”, zei hij vanuit een lege Vituskerk. “Dat geeft ze veel ongemak. En boosheid ook inmiddels.”

Volgens Broertjes is dit begrijpelijk, omdat de sjeu van het leven is weggevallen. Daarnaast prijst hij de Hilversummers voor de manier waarop ze zich door de crisis slaan. Dat deed hij samen met de zes wethouders al op de laatste dag van 2020. Toen staken zij de inwoners een hart onder de riem met een brief in de Gooi en Eembode en een filmpje.

Met ziekenhuis Tergooi op de achtergrond neemt de burgemeester in zijn toespraak de tijd om het zorgpersoneel van het ziekenhuis en verzorgingshuizen te bedanken. Ook de politie, boa’s, GGD, welzijnswerkers, docenten en ouders komen aan bod. Volgens Broertjes is het enige voordeel van corona dat de zorg voor elkaar is toegenomen. Als voorbeeld noemt hij buren die voor elkaar koken.

Lees de rest van Broertjes boodschap op www.gooieneembode.nl. Daar is ook het bijna acht minuten durende filmpje te zien.

'Mensen zijn van hun vrijheden beroofd. Dat geeft ze veel ongemak'