Geertjan Veenstra was dinsdag in Gooiers Erf.
Geertjan Veenstra was dinsdag in Gooiers Erf. Foto: Brandweer

Brandweer biedt hulp binnen het door corona zwaar getroffen Gooiers Erf

HILVERSUM Enthousiast en voldaan. Zo kijkt brandweermedewerker Geertjan Veenstra terug op zijn eerste werkdag binnen verpleeghuis Gooiers Erf. Sinds afgelopen maandag zijn meerdere brandweerlieden actief binnen het door corona zwaar getroffen verpleeghuis aan de Van Riebeeckweg.

Het virus houdt Gooiers Erf namelijk behoorlijk in de greep. Zeker vanaf de kerstdagen liepen de cijfers binnen het pand in Hilversum-Oost hard op. "Een toenemend aantal bewoners en medewerkers is besmet", aldus zorgorganisatie Inovum. "Op dit moment zijn er twee woningen ‘open’ en tien woningen ‘gesloten’."
Gooiers Erf is daarom sinds afgelopen zaterdag tot en met vrijdag 22 januari dicht voor bezoekers en andere externen. Er is begrip voor dat besluit, meldt een woordvoerder van Inovum. Het sluiten van de deuren leidt immers tot minder bewegingen. In de week voor 22 januari kijken de betrokkenen of de deuren van Gooiers Erf weer geopend kunnen worden voor bezoek. “Dit is een heftig besluit voor alle betrokkenen”, aldus Inovum. “Toch is het gezien de huidige omstandigheden een verstandig besluit. Het Team Welzijn richt zich op alternatieven voor fysiek bezoek, zoals bellen of FaceTime via telefoon of tablet."
De eerste medewerkers hebben deze week een afspraak kunnen maken voor het vaccineren tegen corona. Wel is door de huidige situatie de personeelsbezetting behoorlijk geslonken. Vanwege uitval door corona loopt er extern personeel in Gooiers Erf. “Inovum werkt in de regio samen met andere verpleeghuizen om personeel voor COVID-cohorten (waar het personeel in volledig beschermende kleding werkt) onderling te verdelen. Iedere organisatie worstelt met dezelfde problemen.”
En nu komt er dus steun vanuit de brandweer in de vorm van het schenken van koffie aan de bewoners, hulp bij de eetmomenten en het maken van een praatje met diezelfde bewoners. Twee weken terug deed burgemeester Pieter Broertjes al een oproep aan de brandweer om te helpen binnen de Gooise verpleeghuizen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. Vervolgens bleek die hulp niet nodig. Er was alleen behoefte aan bekwaam en bevoegd personeel op het niveau verpleegkundige en verzorgende.
Maar nu komt de brandweer alsnog binnen een verpleeghuis in actie. Er doen overigens geen brandweermensen mee uit de 24-uursdienst en geen mensen van de meldkamer. Veenstra is werkzaam als woordvoerder van de brandweer in Flevoland, die nauw samenwerkt met Gooi en Vechtstreek. Hij zegt dat zijn collega's zonder morren zijn diensten overnemen. Het was voor hem een morele verplichting om zich voor deze zorgtaak aan te melden. "Mijn zoon werkt op een Covid-afdeling in het ziekenhuis. Die mensen lopen daar tot op het bot van hun tandvlees. Zij vallen bij bosjes om."
Door mee te helpen binnen Gooiers Erf hoopt Veenstra dat hij en zijn collega's het verpleeghuispersoneel een groot deel van de zorg uit handen kunnen nemen en de bewoners net even dat extra beetje persoonlijke aandacht kan geven. Zijn eerste dag (dinsdag) is in ieder geval goed bevallen. "Een pluim voor hoe het daar is georganiseerd."