Medewerkster Renate van Gooiers Erf was de eerste in de regio die werd gevaccineerd.
Medewerkster Renate van Gooiers Erf was de eerste in de regio die werd gevaccineerd. Foto: Casper Bunschoten

Besmettingen dalen, de zorgen blijven

Hoewel het aantal nieuwe coronapatiënten in 't Gooi en de Vechtstreek fors daalt en in Tergooi het aantal patiënten stabiel is, blijft het alle hens aan dek.

HILVERSUM Het gematigd positieve beeld in het aantal nieuwe meldingen van mensen met een positieve coronatestuitslag in Nederland en ook in 't Gooi en de Vechtstreek wordt overschaduwd door de zorg om de opmars van de Britse coronavariant, die nog besmettelijker is. Inmiddels is de variant ook in deze regio gesignaleerd.

Dat laatste zegt woordvoerder Irma Laméris van de GGD Gooi en Vechtstreek. Het lijkt er echter voorlopig niet op dat deze persoon anderen heeft besmet. In de regio is er een flinke daling van het aantal mensen dat een positieve uitslag kreeg. Afgelopen week kregen 392 inwoners een positieve coronatestuitslag (vorige week 569). Het aantal bezoekers aan de teststraat was met 4736 vergelijkbaar met de week ervoor (4767). Ook het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, daalde naar 8 procent (week ervoor 9,1 procent). Het aantal sterfgevallen afgelopen week viel - zeker in vergelijking met de weken ervoor - mee. Bij elkaar zijn er nu 212 inwoners van deze regio aan het virus overleden, zes meer dan vorige week.
In Tergooi liggen momenteel achttien coronapatiënten, waarvan vijf op de intensive care. Ook die aantallen nemen dus heel langzaam af. Mede door die Britse variant wordt er nog niet gedacht aan het opschalen van reguliere zorg. En dus is er naast corona alleen ruimte voor spoed en oncologische zorg. Behandelingen die uitgesteld kunnen worden, worden uitgesteld. "Tot 24 januari blijven wij in de huidige situatie”, aldus de zegsvrouw.
Net als landelijk is de druk op het ziekenhuis en verpleeghuizen nog steeds hoog vanwege besmettingen bij personeel en bewoners. De militaire ondersteuning bij de Bolder in Huizen is inmiddels afgebouwd. Ook in Gooiers Erf, waar de brandweer sinds afgelopen week meehelpt, is het iets rustiger dan vorige week. Er zijn de afgelopen dagen geen grote aantallen nieuwe besmettingen bij gekomen waardoor de situatie lijkt te stabiliseren, meldt Inovum op de eigen website. Nog steeds zijn acht woningen binnen het pand aan de Van Riebeeckweg in cohort en drie woningen zijn weer geopend.
Een medewerkster van Gooiers Erf, Renate (senior verpleegkundige), was deze week de eerste zorgmedewerker die bij de GGD Gooi en Vechtstreek werd gevaccineerd. Dat vond vrijdag plaats in het gebouwtje achter het hoofdgebouw van Koninklijke Visio aan de Amersfoortsestraatweg in Huizen. Daarbij waren ook aanwezig directeur Publieke Gezondheid bij de GGD René Stumpel, burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum (tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek), burgemeester Niek Meijer van Huizen en wethouder Gezondheid van Huizen, Maarten Hoelscher. "We zijn zeven dagen per week open van 8.00 uur ‘s morgens tot 20.00 uur ‘s avonds”, vertelt Stumpel. "En als het moet kunnen we zelfs 24 uur per dag vaccineren. Ik weet alleen niet wie er blij wordt van een oproep voor 3.30 uur midden in de nacht. Maar die geluiden gaan op en als het nodig is, kunnen wij daar als GGD in voorzien."
Na haar prik moest Renate minimaal een kwartier blijven zitten in een andere wachtruimte om te kijken of er geen ernstige bijwerkingen zijn. Op de vraag van Stumpel hoe de prik beviel, is het antwoord: "Het ging hartstikke goed, ik heb er niets van gevoeld.”