In het vierde kwartaal waren er 1.161 transacties.
In het vierde kwartaal waren er 1.161 transacties. Foto: NVM

Ondanks corona blijven huizenprijzen in 't Gooi stijgen

HILVERSUM De coronapandemie leidt nog altijd niet of nauwelijks tot een daling van de woningprijzen, ook niet in ‘t Gooi en de Vechtstreek. Woningen binnen deze regio werden in het vierde kwartaal van 2020 voor dik vijf ton verkocht, een stijging van 7,6 procent ten opzichte van vorig jaar.

Dat heeft NVM afdeling ‘t Gooi vandaag bekendgemaakt. Uit die cijfers blijkt dat het vierde kwartaal in deze regio een hoog aantal van 1.161 transacties telde, opgestuwd doordat Covid-19 het thuiswerken en thuis recreëren heeft gestimuleerd. “Er was én er is meer vraag dan nieuw instromend aanbod zodat de totale hoeveelheid aanbod daalde naar het laagste niveau in ruim twintig jaar”, aldus NVM. “Daarbij stegen de verkoopprijzen ongekend hard en hebben we te maken met de meest krappe woningmarkt sinds 1999.” Deze krapte zorgt er weer voor dat een deel van de potentiële verkopers geen geschikte woning vindt en dus ook het eigen huis niet te koop zet.
Onder de 1.161 woningen, 10,2 procent meer dan vorig jaar, zaten 294 appartementen. Ook bij de twee-onder-een-kapwoningen was sprake van een behoorlijke stijging van het aantal transacties. Van dit woningtype werden er 204 verkocht; bijna 16 procent meer dan een jaar eerder.
Bij de overige drie woningtypen waren er eveneens verschillen te zien in de verkochte aantallen. Bijvoorbeeld van de verkochte vrijstaande woningen; hiervan gingen er 126 stuks over naar een nieuwe eigenaar; een toename van 10,6 procent. Bij de hoekwoningen bleef de stijging van de transacties beperkt tot iets onder de 3,5 procent. Bij de tussenwoningen zetten 332 toekomstige eigenaren een handtekening onder de koopakte en bij hoekwoningen waren het er 206.
De gemiddelde transactieprijs steeg in deze regio met 7,6 procent naar nu 503.000 euro. Dat is wel iets lager dan het derde kwartaal (518.000 euro). De prijsstijging ten opzichte van vorig jaar geldt voor alle woningtypes, weliswaar met verschil in procentuele stijgingen.
Van alle verkochte woningen werd in het vierde kwartaal 46 procent boven de vraagprijs verkocht bij een gemiddelde verkooptijd van 31 dagen, wisselend verdeeld per woningtype. In het vierde kwartaal werden er 1.216 woningen te koop gezet, bijna 8 procent minder dan een jaar eerder. Opvallend daarbij is de daling van bijna 22 procent bij zowel de twee-onder-eenkap- als vrijstaande woningen.

Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra