Iets voor 21.00 uur veegde de politie het centrum leeg.
Iets voor 21.00 uur veegde de politie het centrum leeg. Foto: Bastiaan Miché

Rellen blijven uit; wel veel spanning

HILVERSUM De vooraf aangekondigde ongeregeldheden in het centrum van Hilversum zijn dinsdagavond - in tegenstelling tot in andere steden - uitgebleven. Wel was de sfeer op en rond het Marktplein tussen 19.00 en 21.00 uur soms gespannen en veegde de politie het plein uiteindelijk leeg.

Toch wel een paar honderd jongeren hadden zich op het Marktplein en de Groest verzameld. Agenten waren continu ter plaatse en gingen het gesprek aan met de aanwezigen. Uiteindelijk besloot burgemeester Pieter Broertjes in afstemming met de politie en het Openbaar Ministerie een noodbevel af te geven voor het centrum van Hilversum. Daarmee kunnen de politie en Mobiele Eenheid optreden tegen de relschoppers. Met dit noodbevel kunnen straten worden afgesloten, plekken worden ontruimd en samenscholingen worden verboden. "De reden om het noodbevel in te zetten is om ervoor te zorgen dat anderen veilig blijven en dat vernielingen en plunderingen voorkomen worden. Dat is gelukt", aldus Broertjes. "De politie is in gesprek gegaan met het publiek en heeft hun gevraagd om naar huis te gaan. Daar is gehoor aan gegeven. Even na negen uur was het weer rustig.”
Echte rellen zijn uitgebleven. De politie meldt dat een 24-jarige Hilversummer dinsdagavond is opgepakt omdat hij via social media zou hebben opgeroepen om te komen rellen in Hilversum.

3 'Goed opgelost, zonder gedoe'