De vernieuwde bushalte Javalaan.
De vernieuwde bushalte Javalaan. Foto: Bastiaan Miché

Bushaltes nu beter en veiliger bereikbaar

HILVERSUM Een groot aantal bushaltes in Hilversum gaat momenteel op de schop. Bij elkaar 34 bushaltes zijn al of worden beter en veiliger bereikbaar voor reizigers met een beperking. Verder komen er ribbeltegels voor blinden en slechtzienden.

"En je moet soms het bushaltebord verzetten", zegt Remco van de Meer. Hij gaat normaliter samen met een collega bij een van de bushaltes in Hilversum aan de slag. Maandagmorgen echter, bij de bushalte Javalaan, moet de Hilversummer het alleen doen. Zijn collega is ziek. Nee, geen corona, zegt Van de Meer. Samen hebben zij in een week tijd zo'n tien tot twaalf bushaltes gedaan.
Zij zijn dus pakweg op de helft van deel 1. Immers, tot volgende vrijdag worden er 22 bushaltes aangepakt. De overige 12 gaan later dit jaar op de schop. Voor nu gaat het om de haltes: Pniëlkerk (beide zijden), Cornelis Evertstraat, J.H. Meijerstraat, Goudenregenlaan, Kastanjelaan, Neuweg, Loosdrechtseweg (beide zijden), Kerkbrink, Melkpad, Trompenbergerweg, Media Park, Javalaan (beide zijden), Dr PJH Cuypersplein, Orionlaan, Lorentzweg (beide zijden) en Arenapark (beide zijden). De bushaltes met abri staan voor na komend weekeinde op de planning.

Eerder meldde de gemeente al dat van de 186 bushaltes die er zijn, er ruim zeventig niet toegankelijk genoeg zijn. De bijna drie ton subsidie die Hilversum hiervoor ontving van de provincie Noord-Holland bleek bij lange na niet voldoende om alle bushaltes op te knappen. Bij elkaar opgeteld is namelijk ruim het dubbele nodig: 617.800 euro. Vanuit de gemeente is hiervoor geen budget beschikbaar gesteld en dus is er geen geld voor. Er zijn dus ook na dit jaar nog heel wat bushaltes die moeten worden aangepakt. Van de Meer is best verbaasd dat nu pas de haltes op de schop gaan. Wel is het fijn om eens in zijn eigen woonplaats aan het werk te zijn. "Dan ben ik ook eens voor het eten thuis", lacht de Hilversummer. Ook wel prettig is het in deze tijden dat bijna niemand een bus in- of uitstapt. Dan kan hij rustig zijn werk doen. Op de Javalaan is maandagmorgen slechts één persoon uit de bus - die verder rijdt richting station Hilversum - gestapt.