Agenten gingen met de aanwezigen vooral het gesprek aan.
Agenten gingen met de aanwezigen vooral het gesprek aan. Foto: Bastiaan Miché

'Het is goed opgelost, zonder gedoe'

De aangekondigde rellen bleven dinsdagavond uiteindelijk uit en winkels werden niet zoals elders leegeplunderd. Toch was de sfeer allesbehalve relaxed.

HILVERSUM In een brief aan de ouders vraagt burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum dinsdagmiddag nog om hun kinderen alstublieft thuis te houden die avond. Hij begrijpt dat jongeren zich in deze tijden vervelen en complimenteert hun voor hun gedrag tot dusver, maar nu maakt de burgervader zich zorgen.

"De rellen die gaande zijn (in andere steden, red.) passen niet in onze samenleving", aldus Broertjes. "Laten we ons gezamenlijk inspannen om Hilversum gezond en veilig te houden. Voor een gesprek daarover sta ik altijd open."
Dinsdagavond rond 19.00 uur wordt al snel duidelijk dat toch een best grote groep geen zin heeft om die avond thuis voor de buis door te brengen. Zo rond dat moment - nadat er overdag via social media is opgeroepen om naar het centrum te komen - neemt de drukte op de Groest en het Marktplein steeds meer toe. Verschillende groepen jongeren verzamelen zich zo rond de oversteek bij Dille & Kamille en De Vlaamse Frietboetiek, maar ook verderop bij MOUT en de VUE bioscoop staan tientallen jongeren. Ondertussen scheuren meerdere automobilisten door de Stationsstraat. Er wordt gejoeld door de aanwezigen, gescholden ook. Vooral om stoer te doen.

Agenten lopen ondertussem kalm tussen de aanwezigen en verzoeken hun op een bepaald moment richting huis te gaan. Het wordt zo rond 20.00 uur ook al wat rustiger, al is duidelijk dat lang niet iedereen naar huis wil. De attractie van de avond is overigens Mark Baanders - bekend als Slijptol - en zijn roze microfoon van PowNed. Op een bepaald moment wordt de verslaggever belaagd door pakweg twintig aanwezigen, maar uiteindelijk kan ook hij ‘gewoon’ zijn werk blijven doen.
Zo rond 20.15 uur komt op de Groest een ME-busje - enigszins intimiderend - even buurten. Vijf minuten later rijdt de wagen weer weg om op de Stationsstraat bijna aangereden te worden door een veel te hard voorbijrijdende automobilist. Op bepaalde momenten neemt de spanning wat toe, maar iedere keer weer net zo snel af.
Pas echt serieus wordt het rond 20.45 uur. Vanaf het politiebureau lopen agenten in linie de Groest over richting Marktplein en verzoeken zij ieder op wat strengere toon weg te wezen. De politiehonden lopen daarachter, maar zijn duidelijk te horen. Ook te horen is het vuurwerk dat klinkt vanaf het Marktplein. Een noodbevel wordt iets voor 21.00 uur ingesteld. De politie laat door de megafoon weten dat op last van de burgemeester een noodverordening van kracht is. Wie het centrum niet verlaat, wordt aangehouden.
De politie laat even later via Twitter weten dat de aanwezigen vertrokken zijn uit het centrum en dat het weer rustig is. "Tot confrontaties is het niet gekomen.” Op het Media Park - waar men vooraf ook was voorbereid op ongeregeldheden - blijft het rustig.

Burgemeester Broertjes is een dag later toch wel opgelucht. Het was immers best spannend. "Maar het is goed opgelost, zonder gedoe. En bijna geen schade. Eén ruit. En ja, het was toch wel druk. We waren er ook op voorbereid dat er wat mensen op af zouden komen, al heb ik wel de indruk dat de mensen die er waren vooral Hilversummers zijn." Broertjes denkt ook dat door het goede handelen van de politie - het in gesprek blijven - rellen zijn uitgebleven.