Voorbeelden Lucentterrein overtuigen college om werk te maken van zelfbewoningsplicht.
Voorbeelden Lucentterrein overtuigen college om werk te maken van zelfbewoningsplicht. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Begin met zelfbewoningsplicht is er

Het direct doorverkopen van nieuwe koopwoningen is binnenkort niet meer mogelijk. Wie een woning koopt, moet daar een aantal jaar in wonen. Punt uit.

HILVERSUM Je hebt een aantal ontluisterende voorbeelden nodig om duidelijk te maken hoe noodzakelijk een al aangenomen maatregel is, maar dan heb je vijf maanden later ook wat: Hilversum krijgt een zelfbewoningsplicht. Het college van burgemeester en wethouders gaat er deze maand nog mee aan de slag.

De woningmarkt is overspannen en het gebeurt te pas en te onpas dat beleggers huizen kopen en ze direct met veel winst doorverkopen. Of huisjesmelkers die de woningen tegen exorbitante huurprijzen weer op de markt brengen. Dat gebeurt ook in Hilversum. Begin van dit jaar ontdekten Michiel Eerenberg, raadslid van Hart voor Hilversum, en zijn PvdA-collega Jacqueline Kalk dat dit gebeurde op het Lucentterrein. Drie spiksplinternieuwe koopwoningen stonden alweer te huur. De kale huur varieerde van 2.250 tot 3.000 euro per maand. Dat leidde tot irritatie, boosheid en artikel 41-vragen aan het adres van het college.

Vanuit het raadhuis klinkt nu dat woningen geen speculatieobjecten zijn en dat de gegeven voorbeelden van het Lucentterrein inderdaad aangeven dat een zelfbewoningsplicht geen overbodige luxe is. Dat het college hier nog niet mee aan de slag was gegaan, deed de wenkbrauwen bij Kalk en Eerenberg al fronsen. September vorig jaar is de door de PvdA ingediende motie Zelfbewoningsplicht unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Bij nieuwe bouwprojecten moet het onder meer standaard zijn opgenomen dat de koper minstens drie jaar in de woning gaat wonen, luidde een van de opdrachten in de motie.

Daar zijn B&W het duidelijk mee eens. Dat staat klip-en-klaar in hun antwoorden op de gezamenlijke vragen van 'Hart' en de PvdA. “Wij behandelen dit onderwerp zo snel mogelijk”, meldt het college. “In de planning betekent dit dat we in februari het voorstel behandelen in het college, waarna het voorstel aan de raadscommissie wordt aangeboden.” Dat betekent onder meer de uitkomsten van een onderzoek naar de mogelijkheden van het invoeren van een zelfbewoningsplicht bij doorverkoop van bestaande bouw. Dit was namelijk een van de andere opdrachten die in de motie vermeld stond.

Wel vinden B&W dat de hoge prijzen een kwestie zijn van vraag en aanbod. Dat is een landelijk en niet een typisch Hilversums probleem. Maar dat leidt er wel toe dat het voor starters, middeninkomens en mensen met een laag inkomen haast onmogelijk wordt een betaalbare woning te vinden in Hilversum. Dat erkent het college. “Uw raad heeft om die reden als uitgangspunt vastgesteld dat bij nieuwbouwprojecten 50 procent van de woningen in het middeldure segment wordt gerealiseerd en 33 procent in de sociale sector”, melden de bestuurders in hun beantwoording.

In een reactie op het nieuws dat het college met het zelfbewoningsplichtvoorstel komt, is de PvdA-fractie snel in de pen geklommen. Er is voorzichtig optimisme. "Het begin is er", aldus de sociaaldemocraten. “Koop je straks een huis, dan moet je er ook zelf gaan wonen. Dat is straks de doodgewone eis voor wie in Hilversum een nieuwbouwwoning koopt. De gemeente geeft nu eindelijk gevolg aan een motie van de PvdA om huisjesmelkers te ontmoedigen.”

'De gemeente geeft nu eindelijk gevolg aan de motie'