Het centrum, het Stationsplein en het Marktplein golden vrijdag als veiligheidsrisicogebied.
Het centrum, het Stationsplein en het Marktplein golden vrijdag als veiligheidsrisicogebied. Foto: Bastiaan Miché

'Integrale samenwerking bewijst zijn meerwaarde in deze onrustige tijd'

Ondanks de verontrustende signalen vooraf is het na vorige week dinsdag in Hilversum 's avonds rustig gebleven. Vanuit de politiek klonk er applaus voor de burgemeester.

HILVERSUM Van de pakweg 100 tot 150 jongeren die volgens burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum vorige week dinsdagavond op het Marktplein en de Groest voor de nodige spanningen zorgden, zou pakweg 80 procent in Hilversum wonen. De gemeente heeft de jongeren die zijn herkend thuis opgezocht om met hen en hun ouders in gesprek te gaan.

Ondanks al die spanningen bleef het - zoals bekend - vorige week relatief rustig in het centrum. Er werden nauwelijks vernielingen aangericht en dat was in andere steden wel anders. Dat veel ondernemers zich in de aanloop naar die rellen al hadden ‘gewapend' tegen de mogelijke vernielingen - zoals elders in het land wel gebeurde - snapt burgemeester Pieter Broertjes. "Maar we zijn de avond goed doorgekomen en in zeer beperkte mate landelijk nieuws geworden. Dat is iets dat we wilden en ook graag zo willen houden."
Tijdens de digitale gemeenteraadsvergadering complimenteerde D66-fractievoorzitter Annemarie den Daas Broertjes en alle betrokkenen met hun aanpak en het feit dat alles ‘met de welbekende sisser is afgelopen'. Wat volgde was een digitaal applaus.
Broertjes benadrukte daarop dat hij het zeker niet alleen heeft gedaan. Ook de politie, boa's en de afdeling Openbare Orde en Veiligheid hebben uitstekend werk verricht. Bovendien was het beeld voor de dagen die volgden allesbehalve rustig, gaf Broertjes aan. "We zullen dag voor dag verder werken om ons voor te bereiden op wat eventueel komen gaat. Maar het blijft waarschijnlijk zo lang als de avondklok er is onrustig; zowel in Hilversum als het land.”
Het vervolg kwam, zoals op social media ook wel was aangekondigd, vrijdag. Opnieuw waarschuwde de gemeente ondernemers voor mogelijke rellen en op last van Broertjes werden, in nauw overleg met de politie en het Openbaar Ministerie, het centrum van Hilversum, het Stationsplein en het Marktplein aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat houdt in dat de politie de mogelijkheid heeft om personen in het veiligheidsrisicogebied preventief te fouilleren. Dit geeft de politie een extra middel om de openbare orde en veiligheid te handhaven wanneer dat nodig is. "Gelet op de gebeurtenissen eerder deze week in het land en ook in Hilversum, nemen wij op voorhand deze preventieve maatregelen”, was de uitleg.

Vrijdagavond was er veel politie in het centrum. Ook was er een groepje op het Marktplein, maar dat waren eerder tegendemonstranten die tussen 19.00 en 20.00 uur gingen mediteren. Ongeregeldheden bleven uit. Broertjes prijst de inzet van de mensen op straat: "We hebben opnieuw gezien dat het loont om te investeren in de relatie met jongeren en altijd in gesprek te blijven. De integrale samenwerking tussen de politie, onze jongerenwerkers en (jeugd)boa's bewijst zijn meerwaarde in deze onrustige tijd. Zij hebben uitstekend werk verricht. Ik prijs de jongeren dat zij openstaan voor het contact met de jongerenwerkers en (jeugd)boa's, en ook de betrokken ouders en andere inwoners die de jongeren aanspreken op hun gedrag. Al met al is de avond ondanks de signalen vooraf gelukkig rustig verlopen."

Het Marktplein vrijdagavond.
Winkeliers hadden vooraf maatregelen genomen.