Joost Nachbahr tijdens het Senioren-eetcafé.
Joost Nachbahr tijdens het Senioren-eetcafé. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Joost Nachbahr in Gulden Boek Hilversum

HILVERSUM De betrokken Hilversumse Meentbewoner Joost Nachbahr wordt op 4 maart tijdens de 597ste verjaardag van Hilversum ingeschreven in het Gulden Boek van Hilversum. Hiermee wil het college van burgemeester en wethouders zijn waardering laten blijken voor de bijzondere wijze waarop de 75-jarige Nachbahr zich heeft ingezet voor de Hilversumse gemeenschap.

"Hij is bij zo veel dingen betrokken geweest, dat is ongelooflijk. Met veel passie, energie en inzet heeft Joost de buurt letterlijk een stem gegeven. Daar willen we hem met deze inschrijving voor bedanken”, aldus burgemeester Pieter Broertjes.
Nachbahr wordt in het bijzonder geëerd vanwege zijn tomeloze inzet voor de wijkorganisatie van de Hilversumse Meent. Hij heeft bij veel activiteiten een belangrijke drijvende en sturende inbreng gehad. De Hilversummer is rond 2007 actief betrokken geweest bij het realiseren van een woondienstenzone in het centrumgebied, met als resultaat de huidige flat Meentzicht voor oudere bewoners in de wijk, een informatiepunt, de vrijwilligerscentrale Meentbewoners voor Meentbewoners en het Senioren-eetcafé. "Ook de pogingen van Bussum om de Meent in te lijven in het kader van het voormalige herindelingstraject zijn voor Nachbahr aanleiding geweest om toch vooral het geluid van de wijk te laten horen”, aldus de gemeente. "Hij zag het als zijn rol om de voor- en tegenstanders een stem te geven en dit proces vorm te geven."
Nachbahr zelf heeft ‘geen flauw idee' waarom hij is voorgedragen, maar is uiteraard wel trots. "Pieter Broertjes belde mij op het moment dat mijn kleinzoon om mij heen stond te dansen. Ik was zo overvallen, had er geen moment aan gedacht. En er zijn genoeg mensen om mij heen die het minstens ook zo verdienen. Maar natuurlijk ben ik trots. Dit is wel heel bijzonder.”
Op 3 februari 1953 heeft de gemeenteraad het Gulden Boek der Gemeente Hilversum ingesteld. Op 4 maart 1955 is het boek daadwerkelijk in gebruik genomen. Op dit moment zijn 161 personen, die zich in Hilversum verdienstelijk hebben gemaakt, ingeschreven.