Digitale herdenking op 26 februari

HILVERSUM De publieke herdenking van de Februaristaking in Hilversum gaat dit jaar vanwege de corona-beperkingen niet door. Wel is de traditionele kranslegging door burgemeester Pieter Broertjes online te zien.

De Februaristaking, een grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog, begon op 25 februari 1941 in Amsterdam en breidde zich een dag later uit naar meerdere plaatsen, waaronder Hilversum. Deze herdenking, tachtig jaar later, had een bijzondere moeten worden.
Naast de burgemeester was de nieuwe stadsdichter Charlotte de Raad uitgenodigd om tijdens deze lustrumherdenking een gedicht voor te dragen. Martin Veltman, zoon van stakingsleider Ab Veltman, zou een toespraak houden. Als locatie was weer het NSF-kunstwerk voor winkelcentrum Seinhorst aan de Jan van der Heijdenstraat gekozen. Seinhorst is de plek waar de NSF stond, de fabriek waar de staking van start ging.

De kranslegging door de burgemeester in gezelschap van Martin Veltman gaat wel door. Dit vindt echter in alle stilte plaats om samenscholing te voorkomen. De voordracht van Charlotte de Raad en getuigenissen van onder anderen Martin Veltman worden van tevoren opgenomen en zullen online te zien zijn; in elk geval via www.februaristakinghilversum.nl. Voor volgend jaar zoekt de organisatie ouderen met verhalen uit de oorlog en jongere Hilversummers die de Februaristaking in ere willen houden.


Jongen beroofd op Weg over Anna's Hoeve

HILVERSUM Drie jongens hebben afgelopen week een 12-jarige jongen uit Hilversum en een vriend van hem bedreigd met iets dat leek op een vuurwapen. Vervolgens pakten zij zijn spullen af.

Dat meldt de politie. De beroving vond vorige week donderdag rond 17.30 uur op de Weg over Anna's Hoeve plaats. De twee jongens fietsten daar samen toen er drie andere jongens op het bospad opdoken. Zij belaagden de twee jongens, bedreigden hen en pakten spullen af. Daarna gingen het drietal, naar verluidt allen rond de veertien jaar en ongeveer 1.65 meter lang, er vandoor richting de voetbalvelden.