Een impressie van het nieuwe Tergooi met rechts de parkeergarage.
Een impressie van het nieuwe Tergooi met rechts de parkeergarage. Foto: Tergooi

Nog geen parkeerruimte Merem op Monnikenberg

HILVERSUM Behandelcentrum Merem heeft nog altijd geen oplossing gepresenteerd voor het parkeerprobleem dat is ontstaan op het vernieuwde ziekenhuisterrein Monnikenberg. Dat blijkt uit de beantwoording van het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van de lokale CDA-fractie.

B&W schrijven daarbij dat er nog geen zicht is op de totale planontwikkeling van Merem. “Met Merem is afgesproken dat zij een visie opstellen en overleggen aan de gemeente op welke wijze zij het parkeren denken te gaan oplossen. Afgesproken voorwaarde is dat het parkeren uit het zicht gebeurt. Met Merem is geen deadline afgesproken wanneer zij deze visie aanleveren.”
Wel heeft de gemeente aan Merem laten weten dat als het behandelcentrum de omgevingsvergunning aan wil vragen voor het ontwikkelen van bouwvolume waarin het parkeren is opgenomen, deze geweigerd wordt door de gemeente. “De reden hiervan is dat in het bestemmingsplan is opgenomen dat er niet geparkeerd wordt op het terrein van Merem. Het behandelcentrum heeft er zelf baat bij om zo snel mogelijk met een visie te komen en een verzoek te doen het bestemmingsplan aan te passen.”
Uitgangspunt is en blijft dat het parkeerprobleem op eigen terrein opgelost wordt. Er is nog geen zicht op de totale planontwikkeling van Merem. Wel heeft het behandelcentrum eind 2020 een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het bouwen van een sportcomplex.
De problemen kwamen aan het licht toen bleek dat de nieuw te bouwen parkeergarage op het terrein ‘door een rekenfoutje’ bijna duizend plaatsen tekort kwam. “De oorzaak hiervan ligt simpelweg in de optelling van het totaal aantal benodigde parkeerplaatsen volgens de geldende parkeernorm”, schreef het college destijds. Afspraak was toen tussen alle partijen dat Tergooi de vier verdiepingen tellende parkeergarage van 1.025 plekken mocht gebruiken voor de eigen patiënten, bezoekers en medewerkers. Merem zou op zoek gaan naar een oplossing. Het ziekenhuis liet toen weten dat in goed overleg met de gemeente Hilversum deze parkeergarage is ontworpen. "De vergissing of fout waar men het over heeft, gaat over de parkeerbehoefte van revalidatiecentrum Merem. In het oorspronkelijke masterplan en latere bestemmingsplan van gebied Monnikenberg is de toekomstige (maximale) parkeerbehoefte van Merem onjuist meegenomen.”

Lees het hele verhaal op Extra

Afbeelding