De Stolpe.
De Stolpe. Foto: Bastiaan Miché

'Huidige plannen van Kwintes leveren een onaanvaardbaar nettorisico op'

HILVERSUM De door onafhankelijk bureau Ravenkop uitgevoerde risicoanalyse op de plannen van Kwintes met de Stolpe maakt objectief en duidelijk inzichtelijk dat de gekozen opzet een onaanvaardbaar nettorisico oplevert voor zowel de cliënten van Kwintes als voor de bewoners van de Boombergbuurt.

Dat melden de kritische buurtbewoners van het gebouw aan de Zonnelaan nu de risicoanalyse over de gevolgen om dik tachtig cliënten die psychische of psychosociale problemen hebben en begeleiding nodig hebben bij het wonen en het vormgeven van hun leven, hier te huisvesten. Uit de analyse blijkt dat er risicofactoren zijn voor zowel de buurt als voor de toekomstige cliënten.
Het plan van Kwintes heeft een negatief effect op de leefbaarheid van de buurt de Boomberg. Daarnaast is het beoogde aantal cliënten een factor. In het rapport staat dan ook het advies om het aantal cliënten te verlagen, te kiezen voor een ruimere woonzorgopzet, strikte huisregels te hanteren en vast te houden aan een lichter zorgprofiel.
De onrust in de wijk ontstond vorig jaar april toen de zorgaanbieder besloot om het pand toch wél te kopen met als doel om hier een beschermdwonenlocatie te realiseren. Bewoners waren not amused en voelden zich belazerd. Immers, er was in de jaren dat Kwintes het gebouw huurde wel degelijk overlast in de wijk en bovendien was de afspraak dat het verblijf van de zorggigant tijdelijk zou zijn. De gemeente gaf echter aan weinig te kunnen doen en meende dat de plannen van Kwintes passen binnen het bestemmingsplan. Tijdens een bewogen bijeenkomst, met ook aanwezig burgemeester Pieter Broertjes en wethouders Floris Voorink en Bart Heller, was het starten van een risicoanalyse door een onafhankelijk bureau uiteindelijk de uitkomst waar alle partijen tevreden over waren.
Nu de conclusies uit dit rapport bekend zijn, gaat in de wijk de vlag uit. "Nu blijkt dat de zorgen van de buurt meer dan terecht zijn en dat de huidige plannen van Kwintes een onaanvaardbaar nettorisico opleveren", melden zij. "Met dit rapport is op een heldere manier inzichtelijk geworden waar de plannen van Kwintes botsen met de realiteit van wat aanvaardbaar is voor zowel de cliënten van Kwintes als voor de bewoners van de Boombergbuurt."
Peter Boon, de directeur Zorg binnen Kwintes, en wethouder Voorink willen nog geen inhoudelijke reactie geven op het rapport. "We hebben onze volledige medewerking gegeven en zijn het rapport nu rustig aan het bestuderen", aldus Boon. "We kijken naar de aanbevelingen.” Op 15 februari lichten Ravenkop, Kwintes, omwonenden en de gemeente tijdens een onlinebijeenkomst het rapport toe. Ook is dan duidelijk wat de volgende stappen zijn.