Edwin Göbbels is van plan om zich volgend jaar verkiesbaar te stellen.
Edwin Göbbels is van plan om zich volgend jaar verkiesbaar te stellen. Foto's: Bastiaan Miché

Göbbels en Fennema gekozen tot de twee ‘beste’ politici van Hilversum

Gemeenteraadsleden Hidde Fennema (publieksprijs) en Edwin Göbbels (vakprijs) kregen afgelopen week de trofee voor beste politicus van het jaar.

HILVERSUM Honderden lezers van de Gooi en Eembode hebben in de maand januari gestemd op één van de tien genomineerde lokale politici. Veruit de meeste daarvan waren voor Hidde Fennema van de VVD. Voor de vakprijs konden de politici zelf stemden. Ook hier een duidelijke winnaar: Edwin Göbbels van Hilversum Democraten.

VVD'er Fennema ontving uit handen van oud-raadslid en -wethouder Frans van Osch, tevens de laatste winnaar van de publieksprijs (in 2007 was dat), de zogenoemde Frans Vrolijk Award. De liberaal bleef CDA'er Gerben van Voorden en wethouder Arno Scheepers (VVD) voor. “Ik ben helemaal verbouwereerd”, aldus de winnaar. “Dit is toch wel de kroon op het werk. En dat door wat herrie om een paar windmolens weg te houden.”
Fennema kwam afgelopen jaar vooral in het nieuws met zijn pleidooi tegen windmolens op de hei bij Hilversum-Zuid. “We zijn wel groen, maar niet gek”, sprak hij toen. “Het is helemaal niet zo’n discussie geweest in de raad, maar voor heel veel inwoners is zoiets heel tastbaar en belangrijk.”
De winnaar van de trofee kijkt terug op een bewogen 2020, waarbij de politiek vanwege de coronamaatregelen digitaal moest vergaderen. “Ik had zelf al aangegeven dat ik de hele raad plus het college had willen nomineren voor de vakprijs. We hebben de stad bestuurbaar gehouden, zijn net zo hard doorgegaan. In het begin was het nog wel moeilijk, maar uiteindelijk hebben we het mooi gedaan.”

De vakprijs, waarbij de 6 wethouders en 37 raadsleden elkaar beoordelen, was voor Edwin Göbbels van eenmanspartij Democraten Hilversum. Hij kreeg de beker uit handen van Aernoud Olde, die alle gegeven punten had verzameld en bij elkaar had opgeteld. Opvallend daarbij was dat maar liefst 34 van de dus 43 politici punten hadden gekregen van hun collega’s.
Uiteindelijk kreeg Göbbels met 81 de meeste punten, voor titelverdediger Aafke Vreugdenhil-de Blécourt van de ChristenUnie. Zij verzamelde 64 punten. Fractievoorzitter Jan Slingerland van Hart voor Hilversum maakte met 56 punten het podium compleet. Göbbels werd vooral gewaardeerd vanwege zijn ‘tomeloze inzet, en omdat hij op inhoud politiek bedrijft en vaak de vinger op de zere plek legt’. Er was nog wel een puntje van kritiek door een van de puntentoekenners: “Probeer iets minder drammerig te zijn in je toon, dat zou je nog effectiever maken.”
Overigens spraken elf politici zich spontaan uit dat zij bij voorkeur op burgemeester Pieter Broertjes zouden hebben gestemd. Hij zou daarmee de vakprijs met een waanzinnige voorsprong hebben gewonnen, echter, na zijn winst in 2012 is hij door de jury uitgesloten van deelname. Hij heeft immers een beduidend andere rol in de politiek dan de overige politici.
Maar uiteindelijk staat de naam van Edwin Göbbels op de naam van de beker. Hij komt in een mooi rijtje van namen, waaronder Hans Haselager, Hans Roos en Jan de Wit. "Ik had dit niet verwacht, vooral omdat ik nooit echt bezig ben met zo'n prijs. Ik heb altijd steeds hetzelfde gedaan. Misschien komt het doordat ik het nu in mijn eentje doe.”
Daarmee doelt de Democraat op zijn vertrek uit D66 begin 2020 en daarna met Democraten Hilversum zijn eigen partij startte. Bovendien is hij van plan om zich met de nieuwe partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 verkiesbaar te stellen. En ook voor hem was het een bijzonder jaar, al erkent hij dat door het digitale vergaderen het ‘echte' debat is weggevallen. "Ik hoop dat dit snel terugkomt. Dat digitale vergaderen is een uitstekend hulpmiddel, maar er gaat niks boven een 'gewoon' debat.”

De verkiezingen voor Politicus van het Jaar in Hilversum wordt jaarlijks georganiseerd de Gooi en Eembode, Politiek Debat Hilversum, Hilversum Verbonden en de website www.hilversummers.nl. De Frans Vrolijk Award is in 2006 in het leven geroepen door oud-raadslid Marco van Stralen.

‘Grappig om te zien wat er loskomt’

Hidde Fennema.