Het woonzorggebouw met op de begane grond de ingang en terrasontmoetingsruimte. De gezamenlijke woonkamers met balkons zijn gericht naar de Bosdrift.
Het woonzorggebouw met op de begane grond de ingang en terrasontmoetingsruimte. De gezamenlijke woonkamers met balkons zijn gericht naar de Bosdrift. Foto: Woonzorg Nederland

Buurtplatform slaat opnieuw alarm over nieuwbouw Carolus

Een brief waarin Woonzorg Nederland nadere uitleg geeft over de nieuwbouwplannen met het Carolushuis heeft (opnieuw) kwaad bloed gezet bij omwonenden. Komende vrijdag zitten alle betrokken partijen met elkaar om tafel.

Een kleine twee weken terug luidden de bewoners - verenigd in buurtplatfom Carolus - al hun ongenoegen kenbaar gemaakt tegenover deze krant en richting de politiek. Zo zouden Woonzorg (pandeigenaar) en Hilverzorg (huurder) de omwonenden nauwelijks hebben betrokken bij de plannen, die - aldus de bewoners - een ‘onevenredige belasting voor de omgeving zouden betekenen’.

Hoewel het in principe aan de planmaker is om de buurt te informeren, besefte verantwoordelijk wethouder Floris Voorink dat hier iets was misgegaan. Hij beloofde daarom dat de gemeente het initiatief zou nemen om alle partijen bij elkaar te krijgen. Namens de buurt reageerden buurtvertegenwoordigers Berto Visser en Saskia Budel opgetogen op die mededeling.

Maar nu lijkt die stemming weer geheel omgeslagen. Aanleiding is een ‘onverwachte’ nieuwsbrief van Woonzorg waarin de plannen nader worden toegelicht. “De toonzetting van de brief lijkt positief, maar met de inhoud volhardt Woonzorg in haar houding naar de omwonenden met misleidende berichtgeving en onjuiste feiten weinig serieus te nemen”, schrijven Visser en Budel in een e-mail naar deze krant. Zij vragen zich af of er ondanks het aanstaande overleg iets zal veranderen.

‘Voorlopig ontwerp is aangepast naar de wens van omwonenden, gemeente en welstand’

In de brief schrijft Woonzorg Nederland dat het toekomstige woonzorgcentrum is bestemd voor ouderen en mensen met een zorgvraag. De architect begon in mei vorig jaar met een voorlopig ontwerp en heeft ‘naar aanleiding van reacties omwonenden en welstandcommissie’ de plannen nadien geheel herzien. “Het voorlopig ontwerp is aangepast naar de wens van omwonenden, gemeente en welstand”, schrijft de projectleider Vastgoed van Woonzorg Nederland in die brief. “Wijzigingen zijn doorgevoerd in verschijningsvorm (jaren 30 stijl), in de plattegronden is een geleding aangebracht, het zorggebouw is op de locatie gedraaid en verplaatst richting Bosdrift. Het aantal parkeerplaatsen is aangepast naar 90 en wordt deels onder de grond gerealiseerd.”

Woonzorg heeft de herziene plannen eind vorig jaar ingediend voor de aanvraag omgevingsvergunning. In het nieuwe gebouw (midden op het terrein) maken bewoners gebruik van een gezamenlijke huiskamer met een groot balkon en woonkeuken waar gezamenlijk gegeten kan worden. Ook zijn er ruimtes gepland voor bijvoorbeeld dagbesteding, een kapper en pedicure. Aan de Bosdrift komen 32 huurappartementen voor ouderen. Het oude woonzorggebouw van Carolus heeft oorspronkelijk zo’n 140 zorgplaatsen. Het nieuwe plan bestaat uit 100 zorgplaatsen, per tien zorgplaatsen is er een gezamenlijke woonkamer met een terras/ balkon gericht naar de Bosdrift. Onder het gebouw komen 32 parkeerplaatsen.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Woonzorg Nederland

Maar van de inhoud van die brief klopt dus helemaal niets, stellen de bewoners. “Wij weten beiden dat de aanpassingen in het ontwerp niet het gevolg zijn geweest van ‘luisteren naar de buurt’, maar pas zijn gerealiseerd nadat de Welstandscommissie zich vernietigend had uitgelaten over het plan”, schrijven de bewoners aan Woonzorg. “Uiterlijk is er zeker een en ander verbeterd ten opzichte van het eerste ontwerp waar het zorggebouw een wit ultramoderne flat betrof. Maar het valt nog steeds in het niet bij de Egelantier, het zorgcomplex dat we meerdere malen als voorbeeld hebben aangedragen.”

Kolossaal

Daarnaast passen alle plannen binnen het bestemmingsplan, maar ‘verzuimt’, aldus de bewoners, Woonzorg te melden dat daarvoor eerst nog wat ontheffingen nodig zijn. “In de plannen wordt de maximale 10 procent overschrijding van de maximaal toegestane hoogte van vijftien meter nóg eens verder overschreden waardoor het ten opzichte van de woonomgeving kolossaal is. Wij hopen samen met u op het punt te komen van wederzijds respect voor ieders belangen en goed overleg. In plaats van de houding dat ‘alles dat niet bij wet verboden is, mogen we doen’.”

Daarnaast noemen de bewoners de plaatjes (zie hierboven) bij het nieuwe ontwerp ‘misleidend’ en blijft van bovenaf hoe hoog de gebouwen feitelijk worden. “Ook door de omliggende huizen en schuurtjes af te beelden als witte blokkendozen in plaats van jaren-30 stijl met schuine kappen, lijken de nieuwe gebouwen optisch veel lager en kleiner dan ze werkelijk zijn. En de gepresenteerde zij-aangezichten zijn allemaal met een groothoeklens geprojecteerd, waardoor de hoogte helemaal wegvalt.”

Bouwvolume

Ook is er kritiek op de realisatie van negentig parkeerplaatsen en vraagt men zich af welke mensen er nu komen wonen. Woonzorg schrijft aan de bewoners namelijk dat het gaat om mensen met een zorgvraag, maar in vergunningsaanvraag zou het gaan om met name mensen met een psychogeriatrische aandoeningen die 24-uur per dag intensieve zorg nodig hebben. Daarna ‘vergeet’ Woonzorg consequent te melden dat het bouwvolume met 37 procent zou toenemen. “Woonzorg geeft in de brief aan dat zij ondanks de omgevingsvergunning aanvraag nog steeds openstaan voor vragen, en aanvullende wensen waar mogelijk te zullen honoreren”, schrijven de bewoners. “Als dat werkelijk is gemeend, dan was het zoveel prettiger geweest als Woonzorg serieus aan de slag was gegaan met alle zorgen en wensen die er nog steeds liggen.”

Afbeelding