Loosdrechtseweg Hilversum 2016
Loosdrechtseweg Hilversum 2016 Foto: Bastiaan Miché

Flitspaal op 'racebaan' blijft 'eis' bewoners

De voorgenomen maatregelen van de gemeente om te voorkomen dat de Loosdrechtseweg fungeert als racebaan gaan de bewoners - verenigd in een klankbordgroep - niet ver genoeg. Op het gedeelte van de hoofdrijbaan tussen de T-splitsing en de Gijsbrecht van Amstelstraat verandert er namelijk helemaal niets. 

In oktober vorig jaar kaartten de bewoners van de Loosdrechtseweg - en dan het deel tussen de Diependaalselaan en de Gijsbrecht van Amstelstraat met een veertig pagina’s tellend rapport het probleem aan bij de gemeente. Om de overlast door de volgens hen ‘racende’ automobilisten te stoppen moest er volgens hen een flitspaal komen, net als meer politietoezicht en een extra drempel op de ventweg. Daarnaast was er de wens om de hoofdrijbaan te versmallen.

De gemeente kwam eind januari met de mededeling dat die flitspaal (waarschijnlijk) niet komt. Het Openbaar Ministerie bepaalt namelijk waar flitspalen komen en aangezien het aantal ongevallen op de weg meevalt, heeft een aanvraag doen bij het OM weinig zin. Wel zou het college serieus kijken naar het bewonersvoorstel om de kruising Hermelijnlaan-Loosdrechtseweg aan te passen tot een minirotonde. Ook komt er een extra drempel op de ventweg. Het laatste voorstel van de bewoners - splitsing van het verkeer op de ventweg bij bij het kruispunt Hermelijnlaan/Loosdrechtseweg - kreeg eveneens geen goedkeuring.

Ondanks het ‘nee’ van de gemeente blijven de bewoners bij hun ‘eis’ voor tot het installeren van een flitspaal en vragen zij de gemeente om een verzoek daartoe bij het OM in te dienen. In afwachting daarvan verzoekt de klankbordgroep de gemeente om op de Loosdrechtseweg eerst een tijdelijke mobiele flitspaal te installeren, zoals ook is gebeurd op de Noorderweg.

Geheel voorbij

Bewoners noemen het enerzijds geruststellend dat er voor hun deur zo weinig ongevallen zijn, aan de andere kant is dat geen verrassing. Het gaat immers om een vrijliggend, breed en overzichtelijk recht stuk weg binnen de bebouwde kom met slechts één T-splitsing. “Het verkeersongevallencriterium waarachter de gemeente zich nu verschuilt impliceert dat de gemeente het voorstel van de bewoners voor een flitspaal louter afwijst op basis van een inschatting op de mogelijke uitkomst van het OM”, schrijft de klankbordgroep. “Deze op voorhand gemaakte inschatting gaat daarmee geheel voorbij aan de door de bewoners van de Loosdrechtseweg dagelijks ervaren overlast en ergernis van excessen door voorbijrazende motorvoertuigen.”

Daarnaast, vervolgen de bewoners, past het ook niet bij de door de gemeente vorig jaar november geïnitieerde campagne tegen huftergedrag in het verkeer met een daarop gebaseerde gewenste gedragsverandering. “Juist het realiseren van gedragsverandering vereist bestendig langetermijnbeleid en niet een eenmalige kortdurende campagne. Een flitspaal past in verkeersbeleid voor de langere termijn met het oogmerk op gedragsverandering.” 

Hoog percentage snelheidsovertreders

Bovendien vindt de klankbordgroep, is er wel degelijk sprake van een relatief hoog percentage snelheidsovertreders op de Loosdrechtseweg. “Het is voor de klankbordgroep helaas niet mogelijk geweest om deze ervaringen en meningen met betrouwbare data van verkeersmetingen te onderbouwen. Dat heeft alles te maken met de gebrekkige manier waarop de gemeente verkeerstellingen op het noordelijk gedeelte van de Loosdrechtseweg vorig jaar heeft uitgevoerd.”

Zo verbaast het de bewoners niet dat de gemiddelde snelheid aan de kant van het kruispunt met de Gijsbrecht vrij laag is. Er staat daar immers een stoplicht en dat heeft - zeker in combinatie met periodiek optredende verkeersdrukte - een afremmend effect. Dan is het, aldus de bewoners, opvallend én tegenstrijdig dat op basis van metingen op het zuidelijke deel van de Loosdrechtseweg (bij de Diependaalselaan) wel vaker harder gereden wordt. Omdat men de cijfers wantrouwt, vragen de bewoners aan de gemeente opnieuw onderzoek te doen naar de rijsnelheden op het noordelijk deel van de Loosdrechtseweg waarbij alle metingen en registraties per passerend motorvoertuig worden gedeeld met de klankbordgroep.

Geen genoegen

De gedachte voor een minirotonde is een optie, stellen de bewoners, dan moet het ontwerp daarvan er zodanig uitzien dat het ook daadwerkelijk tot snelheidsverlaging dwingt voor beide aanrijrichtingen. “De klankbordgroep neemt geen genoegen met een zeer minimale aanpassing zoals een eenvoudig te nemen korte curve die te weinig effect sorteert”, klinkt het stellig. Ook wil de klankbordgroep vroegtijdig betrokken worden bij de planvorming van de gemeente met betrekking tot een herinrichting van de T-splitsing Hermelijnlaan/Loosdrechtseweg.