Het is nu stil op de Gijsbrecht.
Het is nu stil op de Gijsbrecht. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

'Gijsbrecht vooral bezig met overleven'

De zogenoemde draagvlakmeting onder ondernemers en vastgoedeigenaren op de Gijsbrecht van Amstelstraat voor de Bedrijven Investeringszone (BIZ) is nu enkele maanden uitgesteld.

Een BIZ is een afgebakend gebied waarin ondernemers en vastgoedeigenaren gezamenlijk investeren in de economische vitaliteit en aantrekkelijkheid van het gebied. De BIZ-bijdrage is een bestemmingsbelasting die op verzoek van ondernemers wordt geheven en waarmee bijvoorbeeld activiteiten in de openbare ruimte, zoals een markt en kerstverlichting, kunnen plaatsvinden.

De ondernemers aan de Gijsbrecht werken al bijna tien jaar samen in de BIZ en wensen hun activiteiten de komende vijf jaar voort te zetten. Maar dan moet er wel weer gestemd worden. Bovendien zijn er voor nu ook plannen voor een tweede BIZ; de stichting Vastgoed Gijsbrecht. In december 2020 heeft de gemeenteraad de verordeningen voor de BIZ (Bedrijven Investeringszone) Gebruikers en Eigenaren voor winkelgebied de Gijsbrecht vastgesteld.

De gemeente faciliteert de draagvlakmetingen (stemmingen) die daarop volgen. Hierbij spreekt men zich uit vóór of tegen instelling van de BIZ. Er is sprake van voldoende steun indien minimaal de helft van de bijdrageplichtigen zicht heeft uitgesproken en minimaal twee derde het voorstel steunt. De stichtingen wilden deze draagvlakmetingen in de eerste maanden van 2021 uit te voeren, zodat de BIZ’en met terugwerkende kracht op 1 januari 2021 kunnen worden ingesteld.

Moeilijk te benaderen

Nu is er echter het verzoek aan de gemeente om de draagvlakmeting enkele maanden uit te willen stellen. De huidige, maandenlange lockdown maakt het nagenoeg onmogelijk om een representatieve draagvlakmeting te organiseren, is de uitleg. “Vastgoedeigenaren en ondernemers op de Gijsbrecht zijn door de coronamaatregelen moeilijk te benaderen en vooral bezig met het overleven op de korte termijn”, schrijft het college van burgemeester en wethouders. “Geplande bijeenkomsten konden en kunnen geen doorgang vinden.”

Uitstel van de draagvlakmeting is vanuit juridisch oogpunt geen probleem. “De gemeente heeft ook begrip voor de moeilijke omstandigheden en zal de metingen, die nu naar verwachting in april/mei zullen plaatsvinden, op dat moment graag faciliteren.”