Afbeelding
Foto: eyetronic - Fotolia

Miljoenen extra uit het Gemeentefonds

HILVERSUM Lang niet altijd kan de gemeente juichen als het gaat om onder meer de mei-, september- of decembercirculaire. Maar in dit geval is er goed nieuws voor de gemeente Hilversum, want zij ontvangt in totaal 4,2 miljoen euro uit het Gemeentefonds.

Dit bedrag is op te splitsen in twee delen. Als eerste is er 1 miljoen euro extra voor het jaar 2020. Daar komt dus 3,2 miljoen euro bij voor dit jaar. Deze mededeling staat in de decembercirculaire die de gemeente heeft ontvangen van de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren.
Van het bedrag van 3,2 miljoen euro, bedoeld voor dit jaar, is 1,2 miljoen bestemd voor de aanpak van dak- en thuisloosheid. Doelstelling hierbij is dat niemand meer op straat hoeft te slapen. Verder is het geld vooral welkom in deze lastige coronatijd. Dat onderschrijft wethouder Karin Walters (Hart voor Hilversum) van Financiën. “Deze extra inkomsten zijn nodig om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Om het bedrag goed te besteden stellen wij de komende tijd samen met onze partners uitvoeringsplannen op.”

Twee weken terug, tijdens de digitale commissievergadering, haalde Walters de decembercirculaire al aan. Zij meldde dat deze ter sprake zou komen in het wekelijkse beraad van burgemeester en wethouders. De decembercirculaire komt aan bod tijdens het brede coronadebat dat de gemeenteraad wil gaan voeren. Wat is de stand van zaken? Welke impact heeft corona op Hilversum en dan niet alleen financieel? Dat zijn de centrale vragen van dit gesprek waar nog geen datum van bekend is.
Of de extra middelen voldoende zijn om alle meerkosten en minderopbrengsten op te vangen is nu nog niet duidelijk, zo meldt de gemeente. Omdat de coronacrisis nog niet voorbij is, ontvangt Hilversum, naar verwachting, ook in de loop van 2021 nog extra geld vanuit Den Haag. De hoogte van de bedragen is onbekend.