Langdurig wonen kan niet meer in Gooizicht. Daarom moeten de bewoners gaan verhuizen.
Langdurig wonen kan niet meer in Gooizicht. Daarom moeten de bewoners gaan verhuizen. Foto: Bastiaan Miché

Passende locatie voor alle bewoners van Gooizicht

Een verhuizing op hoge leeftijd moet extra zorgvuldig gebeuren en daar zorgt Amaris ook voor, is de overtuiging van het college.

HILVERSUM Alle bewoners van Amaris Gooizicht krijgen een andere passende locatie. De zorgorganisatie gaat zorgvuldig met de verplichte verhuiskwestie om en van slepen met ouderen is geen sprake. Dat is de reactie van het college van burgemeester en wethouders op de geuite bezorgdheid van Hart voor Hilversum.

Na contact te hebben gehad met de directie en het bestuur is er de overtuiging in het raadhuis dat de bewoners kunnen rekenen op goede begeleiding en dat zij voldoende tijd krijgen om het nieuws van de verhuizing te verwerken. Individuele en inventariserende gesprekken met de bewoners en hun contactpersoon/naasten behoren tot de voorbereiding op de komende veranderingen.

Medio januari kwam het nieuws naar buiten dat Gooizicht een drietal afdelingen moet opdoeken. Het woonzorgcentrum ondergaat een verbouwing, maar langdurig wonen met intensieve zorg (Wlz) is hierna niet meer mogelijk. Het gebouw aan de Paulus van Loolaan kan ook in de toekomst niet meer aan deze kwaliteitseisen voldoen. Dat betekent dat de bewoners moeten verhuizen. Er is een afdeling voor hen vrijgemaakt in Theodotion in Laren. Als bewoners, zoals Trudy Lensink dat deed in de Gooi en Eembode, niet willen, dan zijn er mogelijkheden in Hilversum. Een mededeling die directeur Wonen met zorg en revalidatie Rik van Hardeveld van Amaris deze krant vorige maand al meegaf.

Wachtlijsten

Bij dat laatste hoort wel een maar. Het is in beperkte mate mogelijk over te stappen naar Nieuw Zuid, de nieuwe wijk op de plek waar voorheen Zuiderheide stond. “Daarnaast is het in beginsel mogelijk om over te stappen naar een andere Wlz-zorginstelling in Hilversum zoals HilverZorg of Inovum. Bewoners kunnen, indien ze dit wensen, zichzelf inschrijven op de locaties van HilverZorg of Inovum. Echter, daar is vanwege wachtlijsten mogelijk niet direct plaats en is het dus op dit moment niet duidelijk of men daar binnen een redelijke termijn terecht kan”, is de college-mededeling.

Naar aanleiding van onder meer de berichtgeving op dit platform heeft Hart voor Hilversum-raadslid Ria de Jong artikel 41-vragen gesteld aan het college. Door de verhuismededeling voelden de bewoners zich behoorlijk overvallen. Dat heeft tot verdriet, bezorgdheid en boosheid geleid, aldus De Jong in haar betoog. Zij gaf aan dat het niet handig is, mede vanwege de coronapandemie, om de bewoners snel te laten verhuizen.

'Niet duidelijk of zij direct terecht kunnen bij HilverZorg of Inovum'

"We hebben uw zorgen over ‘niet op korte termijn uitvoeren' overgebracht”, melden B&W. "Het bestuur en de directie zijn zich ervan bewust dat er tijd nodig is voor de bewoners om een goede afweging te maken over waar men heen kan en wil. En dat een verhuizing op hoge leeftijd extra zorgvuldig moet gebeuren. De uiteindelijke planning is aan zorgorganisatie Amaris. Wij zullen met bestuur en directie in contact blijven.”