Op de vijvers in Hilversum was het gezellig druk.
Op de vijvers in Hilversum was het gezellig druk. Foto's: Bastiaan Miché

Schaatsplezier, maar ook veel gewonden

Prachtige beelden en lachende gezichten deze week op het ijs. "Eindelijk even geen coronagedoe", dachten velen. Toch waren er ook zorgen.

HILVERSUM “Het is een gekkenhuis hier. Dit wordt nog wel een dingetje", aldus een woordvoerder van de brandweer vorige donderdag toen het ijs op de Loosdrechtse Plassen op veel plekken nog lang niet dik genoeg was en mensen toch al massaal het ijs op gingen. "Levensgevaarlijk", was op dat moment de conclusie.

De dagen erna werd het ijs dikker en kon er tot zondagmiddag volop worden geschaatst. Dat leidde in Loosdrecht wel tot het nodige gedoe en drukte. Zo bleek vrijdagmorgen al de drukte snel op te lopen. In overleg met de ijsclubs, boa's, hulpdiensten, buurgemeenten en de veiligheidsregio besloot Wijdemeren daarom om de toegangswegen naar Ankeveen, Kortenhoef en Loosdrecht af te sluiten. Zorgen waren er zaterdagmiddag ook toen een groep jongeren ging feesten in de Porseleinhaven. En hoewel er allerlei coronaregels golden, hield lang niet iedereen zich daaraan.
Desondanks kon Wijdemeren terugkijken op een mooi schaatsfeest. Dat gold ook voor Hilversum, waar weliswaar geen grote plassen zijn, maar toch mooi verspreid genoeg vijvertjes. Op die manier werd ook de drukte mooi verspreid. Slachtoffers waren er wel. Een woordvoerder meldde maandag dat de spoedeisende hulpposten (SEH) van Tergooi in Hilversum en Blaricum vrijdag, zaterdag en zondag maar liefst 365 schaatsgewonden heeft moeten helpen. Het ging dan vooral om mensen die tijdens het schaatsen iets hadden gebroken, vaak de heup of de pols.
De meeste slachtoffers konden na hun behandeling met gips gelukkig weer naar huis. "We hebben steeds gezegd dat we ondanks corona open zijn voor spoed”, vervolgt de zegsvrouw. "Dat is dit weekend wel gebleken. En ja, we waren ook even dicht, omdat het op dat moment gewoon te druk was. Dat gebeurt weleens vaker. Dan moeten de mensen even wachten."

De Vuntus.
IJszeilen.