Warmtescan van 1.264 huizen in Oost

HILVERSUM Dat het maken van de warmtescans in de Astronomische buurt is begonnen, is al wel zichtbaar op social media. De vraag wie die mannen toch zijn die in de late uurtjes foto's maken van de woningen is al gesteld namelijk en overigens is daar ook duidelijk antwoord op gegeven door reaguuders. Daarmee is deze duurzaamheidsactie van de gemeente Hilversum duidelijk.

Vorige week maakte de gemeente bekend in totaal 1.264 woningen op de warmtefoto (scan) te laten zetten in de buurt in Hilversum-Oost. Uiteindelijk biedt de gemeente deze warmtescan aan. Daarbij hoort een vrijblijvend advies hoe de bewoners hun huis beter kunnen isoleren en daarmee hun stulp duurzamer te maken.

“Als gemeente werken wij hard aan het tegengaan van klimaatverandering”, zo deelde wethouder Bart Heller (GroenLinks) van Klimaat en Energie mee in een gemeentelijke persverklaring. “Door energie te besparen kun je als inwoner van Hilversum hier een bijdrage aan leveren. Een warmtescan kan hierbij goed helpen”, luidde zijn verdere uitleg.

Besparing

Veel warmte gaat verloren via ramen, daken en gevels. Door de woning (goed) te isoleren is er op dat vlak veel winst te boeken. Een warmtescan geeft in een oogopslag inzicht in waar de woning de meeste warmte verliest en welke besparingsmogelijkheden het beste bij het huis passen. Aanpak van dit probleem leidt tot meer wooncomfort en de bewoners houden geld op zak, is de gedachte hierachter.

Inmiddels, zo blijkt uit de berichten op social media, is het door de gemeente ingehuurde gespecialiseerde bedrijf bezig. Hun medewerkers gaan er in de nachtelijke uren op uit om vanaf de straat een warmtefoto te maken van de woningen in de buurt in Oost. Dat houdt in: een scan van de gevels van de woningen aan de buitenkant. “De huiseigenaren merken er in principe niks van”, aldus de gemeente in het persbericht.

Met de ingewonnen data maakt het bedrijf een rapport van de woning met daarin een isolatieadvies. Dit krijgen de bewoners begin april in hun brievenbus. “Het is een service naar de bewoners, niemand wordt tot iets verplicht. En de data die worden opgehaald, worden niet bewaard of voor iets anders gebruikt”, was de gemeentelijke mededeling tot besluit.