Wanneer kan er weer een wedstrijd gespeeld worden?
Wanneer kan er weer een wedstrijd gespeeld worden? Foto: Bob Awick

Rugbycoaches Hilversum en ‘t Gooi aan de bak

De rugby-internationals van ‘t Gooi en Hilversum kunnen voor even een versnelling terugschakelen. De promotiewedstrijd van het nationale team naar de Championshipspoule van de Europese rugbybond wordt niet op de eerder aangekondigde 20 februari gespeeld.

Het promotieduel is verschoven naar een nader te bepalen datum, maar moet wel voor 13 juni worden gespeeld. Als corona tenminste geen spelbreker wordt.

Het is ook duidelijk geworden dat België de tegenstander is en dat de Oranjemannen een uitwedstrijd spelen. De zuiderburen zijn in de Championships-poule op de laatste plaats geëindigd en moeten een promotie/degradatiewedstrijd moeten spelen tegen Nederland, de winnaar van de Europe Trophy.

Aangezien de Belgische overheid heeft bepaald dat er voorlopig niet mag worden gespeeld, moeten de teams noodgedwongen plaatsnemen in de wachtkamer. Nederland was favoriet voor de winst in de Europe Trophy en de mogelijkheid om te promoveren. Echter op 7 maart 2020 stonden de mannen al klaar op Schiphol voor vertrek naar Zwitserland. Vanwege de corona-uitbraak werd dit duel te elfder ure afgelast. De Europese bond noteerde een gelijkspel en Nederland werd zonder te spelen poulewinnaar.

De nationale rugbyers zitten noodgedwongen ook nog thuis. Voorlopig zit alles tot 2 maart op slot. Volgende week komen de clubs uit de ereklasse weer bij elkaar om te bezien wat er op korte termijn mogelijk is. In maart wordt pas meer duidelijk of en hoe er op het hoogste niveau nog verder wordt gerugbyd. In de competitie zijn sinds 26 september 2020 drie wedstrijden gespeeld. Hilversum won er twee plus één verliespartij. ‘t Gooi verloor alle drie hun duels.

Vreemde herstart

Het zal toch een vreemde herstart worden; aangezien de meeste clubs hun buitenlandse spelers in maart op het vliegtuig naar huis hebben gezet. Voor Hilversum coach Marshall Milroy ligt er veel werk om zijn ploeg op tijd wedstrijdfit te krijgen. Het grote nieuws komt uit Naarden. Gareth Gilbert keert terug op het oude nest. Twintig jaar geleden was hij speler in de vestingstad; daarna coach waarmee hij 2009 Nederlands kampioen werd. Aansluitend was hij bondscoach In 2019 keerde hij terug naar zijn geboorteland Botswana, maar tekende voor het nieuwe seizoen een contract voor drie jaar bij de rugbyers uit Naarden.