Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Nieuwe plannen Bodemanstraat

De voormalige BP-tankshop maakt toch geen onderdeel uit van de plannen van Albert Heijn, die een nieuwe vestiging wil openen in het pand aan de Bodemanstraat. Blijkbaar heeft de ondernemer zich bedacht, aangezien er een nieuwe omgevingsaanvraag aan komt.

Dat meldt het college van burgemeester en wethouders (B&W). Op 1 februari heeft de gemachtigde van de aanvrager telefonisch gemeld de aanvraag in te trekken. 

Op 10 december van het vorige jaar heeft de gemeente een aanvraag omgevingsvergunning ontvangen voor het vestigen van een supermarkt in het pand aan de Bodemanstraat 9b en in de naastgelegen tankshop op de hoek van de Loosdrechtseweg en de Bodemanstraat. 

Van die 113 vierkante meter ziet de supermarkt dus af. In het raadhuis verwachten ze wel een nieuwe aanvraag omgevingsvergunning voor de Bodemanstraat 9b, waar ook voorheen diverse supermarkten in hebben gezeten. Vorig jaar sloot Dagwinkel Hilversum de deuren van de supermarkt in het Rode Dorp.

De nieuwe situatie in de aanvraag brengt de vragen van de CDA-fractie in een ander licht. Vandaar dat het college in de beantwoording op de artikel 41-vragen van CDA-raadslid Ahmet Yorulmaz rekening houdt met een gewijzigde situatie, ook al moet de aanvraag nog binnen komen en vervolgens beoordeeld worden.

Extra parkeereis

Eén ding is wel duidelijk: er is parkeeroverlast in de Bodemanstraat. Die bevestiging komt van B&W. “In het kader van parkeerverbeteringen Rode Dorp zijn hiervoor maatregelen getroffen”, schrijft het college. “Bij de vergunningsaanvraag zal de parkeertoets conform het parkeerbeleid Hilversum 2017 plaatsvinden zoals bij alle vergunningsaanvragen. In het pand was eerder een supermarkt gevestigd. Deze functie past in het bestemmingsplan. Het parkeerbeleid biedt geen basis om voor de vestiging van een andere supermarkt een extra parkeereis op te leggen”, luidt het vervolgantwoord. Er zijn dan ook geen afspraken gemaakt over parkeren voor klanten. 

Het niet betrokken zijn bij de plannen is een klacht die het CDA gehoord heeft uit de buurt. De vraag van Yorulmaz is: wat het college gedaan heeft om de participatie op gang te brengen? In het antwoord wijzen B&W naar de initiatiefnemer. Die draagt namelijk de verantwoordelijkheid om de omwonenden bij de plannen te betrekken. 

Stimuleren

De wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) bevat geen verplichting tot participatie bij een aanvraag omgevingsvergunning. De gemeente heeft ‘dan ook geen verantwoordelijkheid voor het niet participeren van de initiatiefnemer’, staat in de reactie van B&W. Wel geeft het college aan dat de gemeente initiatiefnemers stimuleert om in een vroeg stadium de buurt bij een ontwikkeling te  betrekken. 

“Nadat de aanvraag omgevingsvergunning is ingediend, hebben wij de initiatiefnemer gevraagd dit te doen”, melden B&W. “Enkele buurtbewoners hebben bedenkingen ingediend tegen het bouwplan. Wij dragen zorg voor een goede communicatie naar de buurtbewoners over het proces.”