Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Vlak bij de GGD-testraat ook de staakstraat

“Normaal staan we in rokerige zaaltjes, is er een vlammend betoog van een spreker en zijn er gehaktballen. Nu niet. Dat ‘wij-gevoel’ mis je. Maar het is mooi dat we het zo kunnen doen”. Dat zegt voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen tijdens de staking op het Arenapark door medewerkers van VSH Fittings. 

Staken in coronatijd. Hoe doe je dat? Dat was ook voor CNV Vakmensen en FNV Metaal de grote vraag nadat in december vorig jaar de gesprekken voor een nieuwe coa metalektro op niets zijn uitgelopen. De stakers hekelen de opstelling van werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen daarvoor. Murat Sekercan, bestuurder FNV Metaal: “De medewerkers vragen echt geen gouden bergen, maar ze willen er niet in koopkracht op achteruit gaan.”

En dus is er al flink wat keren gestaakt. Dat gebeurt met estafettestakingen om te voorkomen dat er te veel mensen bij elkaar komen. De estafettestakingen begonnen in januari in Zuid-Holland en Noord-Brabant bij onder andere ASML, DAF, Fokker, Thyssen Krupp en in Overijssel bij Scania. Daarna volgden Drenthe, Friesland, Zeeland en Utrecht. Alle stakingen zijn coronaproof. Stakers krijgen vooraf een inschrijfformulier thuisgestuurd en leveren deze ingevuld in bij de speciale staakstraat of staakarena, waar ze met de auto, motor of fiets doorheen kunnen rijden. Door het invullen van dat formulier hebben zij recht op een stakingsuitkering van de vakbond. 

‘We hebben in deze estafette onderhand al duizenden stakers ingeschreven’

Vrijdagmorgen leggen medewerkers van schroevenfabriek VSH Fittings in Hilversum voor 24 uur het werk neer voor een betere cao. En dus rijden zij - in drie tijdsblokken - door de speciaal ingerichte staakstraat op het Arenapark, op nog geen vijfhonderd meter van de GGD-teststraat. De stakers komen in alfabetische volgorde langs rijden. “We voeren al sinds begin dit jaar actie”, stelt bestuurder Soraya Faez van CNV Vakmensen. “Vanwege de afstandsmaatregelen doen we dat niet ouderwets groots en groepsgewijs op een plein of in een fabriekshal, maar individueel vanuit de eigen auto. Alles is daartoe coronaproof ingericht. We hebben in deze estafette onderhand al duizenden stakers ingeschreven.”

En de stakingen gaan zolang er nog geen nieuwe cao is nog wel even door, belooft Fortuin. Hij geeft aan dat het al voor de vierde keer op rij is dat er voor een betere cao in deze sector moet worden gestaakt. “Het gaat best goed met de metalektro, maar dat moet altijd bevochten worden. Waarom doet de werkgever zo zuinigjes? Er zijn 400 cao’s in Nederland. Bij 398 gaat het altijd goed. Maar deze moet altijd bestreden worden.”

Nee, nee, nee

Een medewerker van VSH heeft net vanuit zijn auto het formulier ingeleverd. Nu gaat hij weer naar huis. Het is in deze coronatijd even niet anders. “Maar we zijn het niet eens met wat de werkgevers willen. Er wordt in deze tijd een hoop flexibiliteit gevraagd, maar als wij dan iets willen is het ‘nee, nee, nee’. Het is heel veel geven, maar wij krijgen niets terug. In ieder geval de afgelopen jaren steeds minder. En dat wij nu niet echt kunnen staken, is jammer. Maar wij kunnen in ieder geval wel onze stem laten horen.”