Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Bijzonder kunstwerk voor radioprogramma

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum bekijkt het kunstwerk - 75 radiotoestellen - dat hij zojuist onthulde nog eens goed. Die wat grotere bovenin van Philips komt hem bekend voor. “Die hadden wij vroeger thuis. Toen was een radio nog dominant in een gezin. Dat is helemaal verdwenen.”

Toch is radio als medium nog altijd springlevend, blijkt wel nadat Broertjes samen met radio-dj Hans Schiffers het kunstwerk onthulde dat hoort bij de viering van 75 jaar Arbeidsvitaminen. Het is namelijk precies 75 jaar geleden dat de eerste uitzending van het langslopende muziek-radioprogramma ter wereld het levenslicht zag. Op 19 februari 1946 klonk ‘Go Ahead’ van The Columbia Orchestra op de radio en de eerste uitzending van het nog altijd razend populaire programma was geboren.

En dus is het feest in de Vioolkist, het oude Avro-gebouw op de ‘s-Gravelandseweg. Dat is het eigenlijk al de gehele week. Het jubileum wordt al de gehele week uitgebreid gevierd op NPO Radio 5. Alle dj’s van deze zender maken deze week speciale uitzendingen van Arbeidsvitaminen.

‘De moeder aller verzoekplatenprogramma’s’

Op de jubileumdag zelf is Arbeidsvitaminen een dag lang te horen met vaste presentator Schiffers. “Arbeidsvitaminen is het langstlopende landelijke muziek-radioprogramma van de wereld en heeft daarmee een mooie plek in het Guinness Book Of World Records. Het is uniek dat een radioprogramma al 75 jaar zo’n groot succes is. De kracht zit in mijn ogen vooral in hoe het programma zich heeft meebewogen door de jaren heen, zonder de identiteit van het programma te verliezen. Met grote liefde en diep ontzag presenteer ik dan ook het programma dat ik ‘de moeder aller verzoekplatenprogramma’s’ noem. Ik ben heel trots op dit jubileum.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Broertjes kan zich ook nog wel herinneren hoe hij als kind - als hij een dagje ziek thuis was - graag naar het radioprogramma luisterde. Blij is de burgemeester ook dat hij eindelijk weer eens iets kan onthullen in deze lockdowntijden, waarin ook hij vooral thuiswerkt en via een computerscherm met mensen communiceert. “Heerlijk, het is haast bevrijdend. Ik mag uit mijn kooi. En dan meteen dit: Hilversum Mediastad. Het klopt helemaal. En het is knap hoe dit is georganiseerd met inachtneming van de regels. Je ziet dat het op kleine schaal kan.”

Het kunstwerk - in de vorm van ‘75’ - bestaat dus uit 75 radio’s; voor ieder jaar één. En uit al die radio’s klinkt het uit dat jaar meest aangevraagde nummer. Hotel California van The Eagles komt voorbij, net als Mag ik dan bij jou van Claudia de Brey.

Schiffers zelf zet de radio uit 1992 ‘aan’. Heal the World van Michael Jackson klinkt. Dat nummer, aldus Broertjes, zou als het in deze tijd zou worden uitgebracht een heel andere betekenis hebben. Komende dinsdag verhuizen de 75 radio’s naar het Radiohuis op het Media Park. Het is de bedoeling dat het kunstwerk ooit komt te staan in het tegen die tijd compleet vernieuwde Beeld en Geluid.