Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Voor goed doel 400 km in de hitte mountainbiken

Zij hadden ook kunnen kiezen voor een drie weken durende all inclusive vakantie, lachen Mark de Jonge en Jeroen Klaasen. Maar in plaats daarvan gaan deze twee buurmannen met een grote passie voor mountainbiken een week lang voor het goede doel fietsen in Afrika. 

De twee sportievelingen maken straks - als team Hakuna Matata - deel uit van een honderd man tellend gezelschap dat in oktober meedoet aan de Africa Classic 2021 in Tanzania. En die tocht is pittig, beseffen zij. In zes dagen tijd leggen de deelnemers een route van 400 kilometer af rondom de hoogste berg van Afrika: de Kilimanjaro. Met de eigen mountainbikes over paden van rood zand en vulkanisch gesteente, langs palmbomen, over savannes en door groot wildlife gebied. In een temperatuur van 40 graden Celsius.

Een uitdaging dus. “En zeker niet alledaags, weet ook Klaassen. “We hadden ook naar de Veluwe of Ardennen gekund, maar dit is een ‘once in a liftetime ervaring’. Ik heb geen bucket list, maar als ik er één zou hebben zou dit er zeker op hebben gestaan.” 

‘Met mountainbiken ben je ook heel bewust bezig om je route af te werken’

De twee Hilversummers, nu vijf jaar woonachtig in de nieuwe woonwijk Anna’s Hoeve, fietsen sindsdien regelmatig in de bossen in ‘t Gooi en de Utrechtse Heuvelrug. “Het is ook leuk om nieuwe routes en plekken op te zoeken”, vertelt Klaassen. “De natuur in. Heel afwisselend en mooi. Met mountainbiken ben je ook heel bewust bezig om je route af te werken. Bij het wielrennen willen je gedachten nog weleens elders zijn. Bij mountainbiken kun je niet verslappen.”

Een jaar terug zag Klaassen via social media berichten over de Africa Classic voorbijkomen. Dat leek hem wel heel gaaf. ‘Probleem’ was toen alleen dat hij in vaste dienst werkzaam was. “En de 25 vakantiedagen die je dan maar hebt, breng je het liefste door met je gezin. Nu ben ik zelfstandig ondernemer - ik verhuur mijn kennis en kunde aan autobedrijven - en kan daardoor veel meer zelf mijn tijd indelen. En nu ook de kinderen wat groter zijn, is het tijd om andere dingen te gaan doen.”

Fantastisch

Vorig jaar zomer vertelde Klaassen aan zijn buurman Mark de Jonge over de tocht. Allebei bekeken zij vervolgens een webinar waarin werd uitgelegd wat de reis inhoudt. Het zag er fantastisch uit, maar goedkoop is het zeker niet. Wie deel wil nemen, moet alles zelf bekostigen. “Alles bij elkaar opgeteld is het denk ik wel een skivakantie met het hele gezin. Maar je hebt straks zo’n intense ervaring met z’n allen”, vertelt De Jonge. “En natuurlijk moest ik dit met het thuisfront overleggen, maar iedereen zei dat ik dit moest doen. Je ziet dingen daar die je normaal niet ziet, ook niet als je er als toerist bent. Eerst zit je met honderd man, die je niet kent, wat onwennig in een vliegtuig. Maar na dag één ken je iedereen. En dan 400 kilometer door het wildlife wegtrappen. En tienduizend euro dichtfietsen.”

Met dat laatst doelt De Jonge, vader van twee kinderen en werkzaam als reclamedirecteur, op de inzameling voor het goede doel: Amref Flying Doctors. Deelnemers moeten naast hun tickets en andere kosten per persoon 5.000 euro (meer mag ook) neerleggen om mee te kunnen doen aan deze tocht. Daarom zijn de twee Hilversummers nu druk op zoek naar donateurs. Inmiddels hebben zij samen al 3.000 euro opgehaald, vooral dankzij familie en vrienden. Maar voor die overige 7.000 euro moeten de twee de komende tijd aan de bak. 

‘Vanaf je fiets een land bekijken en alle vormen van natuur meemaken is uniek’

De Jonge vertelt dat de tocht volledig georganiseerd is en ook ‘chique’. “Er gaat ook een heel team begeleiders mee. Het enige dat je moet meenemen zijn je mountainbikespullen en kleding uiteraard. Je fiets gaat mee in het vliegtuig en zet je daar zelf in elkaar. Dan is het zes dagen fietsen en is er nog één dag om een project te bezoeken.” Klaassen ziet de trip vooral als groot avontuur. “Ik wil ook met een verhaal terugkomen naar mijn eigen kinderen toe. Wat wij hier hebben is eigenlijk niet normaal. Het kan ook heel anders. En je hebt zowel het sportieve als het sociale: vanaf je fiets een land bekijken en alle vormen van natuur meemaken is uniek.”

Het besef is er ook dat oktober nog ver weg is. Wel begint langzaamaan de voorbereiding. Klaassen de De Jonge zullen daarom de komende tijd anders fietsen dan dat zij normaal doen. Meer ligt de focus op duurtraining in plaats van anderhalf uur lang keihard trappen en kapot gaan. Het lastige is in deze lockdowntijden om anderen - bijvoorbeeld oud-deelnemers - fysiek te spreken. Wel hoorden de twee Hilversummers al verhalen van anderen via bijvoorbeeld YouTube. De beelden die beiden al hebben kunnen zien, vinden zij ‘indrukwekkend’. “En ook het enthousiasme van de lokale bevolking als zij een groep van honderd fietsers voorbij zien komen, geeft je kippenvel. Kun je nagaan hoe dat voelt wanneer je dat zelf meemaakt.”

Geen zorgen

Hoewel de Africa Classic vanwege corona in 2020 niet doorging, verwachten de twee Hilversummers in oktober dat zij zijn gevaccineerd en daarom kunnen deelnemen. Grote vraag is wel hoe de coronasituatie op dat moment in Afrika is. Desondanks zullen de twee zich ‘gewoon’ gaan voorbereiden op de tocht. “Wij rijden als Hakuna Mata. Dat betekent geen zorgen”, aldus De Jonge. “Op die manier staan wij ook in het leven. En nu kunnen wij eraan bijdragen dat mensen in Afrika minder zorgen hebben.”

Wie meer wil weten en/of het team Hakuna Matata wil sponsoren, kan kijken op de website www.teamhakunamatata.nl.