Wilma Kalkman en Ellen van Dalen in de tuin met enkele kinderen.
Wilma Kalkman en Ellen van Dalen in de tuin met enkele kinderen. Foto: Bastiaan Miché

Hilversums kinderdagverblijf is vanaf april dicht en dat is flink balen

HILVERSUM Even leek het pand van Heelo aan de Oosterengweg uitkomst te bieden voor de medewerkers en ouders/kinderen binnen Calluna. Maar toen voor die locatie aanvullend onderzoek nodig was, was het einde verhaal voor het kinderdagverblijf. Eind maart sluiten de deuren binnen het huidige onderkomen in het MBO College Hilversum definitief.

Calluna zag begin jaren 90 het levenslicht en begon met een vestiging op de Hendrik Smitstraat. Een paar jaar later verhuisde het kinderdagverblijf naar het toen nieuwe MBO College aan de Soestdijkerstraatweg. In april 2005 namen Wilma Kalkman en Ellen van Dalen, toen al werkzaam in het pand, Calluna over van de school.
Maar vorig jaar kregen Kalkman en Van Dalen te horen dat het MBO College bij elkaar 300 vierkante meter - de kinderen hebben daarnaast nog een tuin van 120 vierkanter meter om in te spelen - weer terug wil voor eigen gebruik. En dus moesten de twee eigenaren op zoek naar een nieuw onderkomen. Dat bleek geen eenvoudige klus. Er horen nogal wat regeltjes - veel glas bijvoorbeeld en per leeftijdsgroep zoveel vierkante meters - bij een kinderopvanglocatie. "We zochten een vergelijkbare ruimte, maar iets kleiner had eventueel ook gekund.”
In eerste instantie zochten de eigenaren contact met Nike. Veel ouders zijn immers werkzaam bij het eveneens op het Arenapark gevestigde sportbedrijf. Maar Nike, zegt Kalkman, wil uit angst voor gedoe absoluut niet zijn naam verbinden aan een kinderopvangorganisatie. "We schakelden een bedrijfsmakelaar in en mensen met meer contacten die ons misschien konden helpen. Ook namen we contact op met wethouder Annette Wolthers."
Uiteindelijk leek ergens rond september vorig jaar Heelo uitkomst te bieden. Deze ruimte binnen het pand, waar ook Viore is gevestigd, voldeed aan alle voorwaarden. Wel was een grondige verbouwing noodzakelijk. Daar zouden de medewerkers dan zo'n drie maanden de tijd voor hebben. Vlak voor de kerst echter kwam vanuit de gemeente het, zoals Kalkman verwoordt, ‘onheilspellende bericht' dat er eerst een onderzoek moest komen naar de luchtkwaliteit en geluid in het pand. Dat heeft ook te maken met de komst van de busbaan daar. "Heel spijtig”, aldus Kalkman nu. "Wanneer de gemeente dit al in oktober had aangegeven, hadden we dat nog kunnen regelen.”
Maar nu was dit te laat en is het doek gevallen. De twee eigenaren willen het MBO College niets verwijten en ook wethouder Wolthers heeft haar best gedaan. Zij kijken vooral terug op een plezierige tijd. Wel had de afdelingen Vergunningen van de gemeente wat eerder kunnen aangeven dat er aanvullend onderzoek nodig was, vinden zij. Wolthers zelf noemt het zeer spijtig dat een goedlopende kinderopvang de deuren moet sluiten. "Dit is verschrikkelijk zuur.”

Een uitgebreider verhaal staat op www.gooieneembode.nl/extra