Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Jeugddetentie en taakstraf voor gewapende overval

HILVERSUM De twee jongens van 17 en 18 jaar die vorig jaar juli een gewapende overval pleegden op de Albert Heijn aan de Gijsbrecht van Amstelstraat, zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot jeugddetentie én een taakstraf.

De verdachten uit Amsterdam en Lelystad kwamen op 11 juli de supermarkt binnen rennen, bedreigden het personeel met een vuurwapen en gingen er vandoor met geld en sigaretten. Op beelden van bewakingscamera’s is de overval te zien. Het lukte de politie om de telefoonnummers van de verdachten te achterhalen. Eén van hen kreeg vervolgens een brief van de politie waarin hem werd gevraagd naar het politiebureau te komen. In de brief stond dat het gaat om een verhoor in verband met een overval.
In de oproepingsbrief stond niet om welke overval het ging, maar de verdachten hadden het aan de telefoon over een overval bij de ‘Appie'. Na het verhoor vertelde de verdachte aan medeverdachte dat ze hem foto's hadden laten zien. In het tapgesprek zei hij lachend: ‘Weet je welke foto's ze hadden gepakt? Dat ik het wapen op die kassamedewerker had getrokken. Ik stond zo daar met mijn hand vooruit.” Op basis van deze tapgesprekken was de rechtbank van oordeel dat de twee jongens de gewapende overval hebben gepleegd.

Straf

Twee maanden na de overval op de supermarkt ging het duo overigens opnieuw in de fout. Toen pleegden ze onder bedreiging van een mes een straatroof. De rechtbank veroordeelt de verdachte uit Lelystad tot een jeugddetentie van 240 dagen, waarvan 142 voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. De Amsterdammer krijgt 240 dagen jeugddetentie, waarvan 175 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast legt de rechtbank beide verdachten een taakstraf op van 100 uur, moeten ze zich melden bij de jeugdreclassering én moeten ze een schadevergoeding betalen aan een van de slachtoffers.