Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversumse winkelgebieden slaan alarm: ‘Leegstandsvirus bijzonder besmettelijk'

HILVERSUM Bij veel winkeliers zijn de zorgen na de persconferentie van dinsdagavond, met daarbij ook de mededeling over de verruiming van de coronamaatregelen in de vorm van 'kopen op afspraak', niet bepaald afgenomen. "Het is een wassen neus. Maar we gaan het doen", aldus Amin Usman van Boekhandel Voorhoeve.

Ook hij gaf afgelopen week al aan dat de situatie van nu echt niet veel langer moet duren. Veel winkeliers vrezen voor hun voortbestaan. Afgelopen week al luidden vier winkelgebieden - Centrum, Gijsbrecht, Kerkelanden en Seinhorst - samen met de Hilversumse horeca in een brief aan het Hilversumse college van burgemeester en wethouders de noodklok. "Bij veel ondernemers staat het water niet meer tot aan de lippen, maar daarboven. De financiële steun die vanuit Den Haag geboden wordt, is fantastisch en wordt enorm gewaardeerd. Echter, het is niet voldoende om het hoofd boven water te kunnen houden.”
Grote vraag is bovendien hoe de situatie zal zijn als de rook optrekt. Ook zijn er grote zorgen over de kwaliteit van de winkelgebieden. Zo functioneren die gebieden volgens hen ook als belangrijke sociale ontmoetingsplek en spelen zij een belangrijke rol bij het tegengaan van eenzaamheid. "Als onze centra verder leeg komen te staan als gevolg van corona, zullen deze op termijn mogelijk afglijden tot spookcentra."

5 Leegstand

LET OP : Naamsvermelding Foto : © Foto Miché / Bastiaan Miché onderaan elke foto verplicht. Ook bij premium artikelen zodat lezers zonder abonnement dit ook zien.