'Leegstand leidt tot verpaupering'

Vervolg van de voorpagina

Met de brief aan het Hilversumse college vragen de winkelgebieden steun voor het openen van de winkels,horeca en dienstverleners richting de landelijke politiek. “Steun zodat zij overleven en wij onze centrumgebieden kunnen behouden. We merken dat ondernemers het punt van burgerlijke ongehoorzaamheid naderen. Niet omdat ze niet willen voldoen aan de maatregelen of omdat ze het belang van het tegengaan van het coronavirus niet onderschrijven, maar omdat ze anders niet overleven. Zó hoog is de urgentie nu echt.”
Grote zorgen zijn er ook over de kwaliteit van de centrumgebieden, die ook fungeren als belangrijke sociale ontmoetingsplek en een belangrijke rol spelen bij het tegengaan van eenzaamheid. “Het leegstandsvirus is bijzonder besmettelijk en we hebben er (nog) geen vaccin tegen. Leegstand leidt tot verpaupering en nodigt uit tot criminaliteit.”
En dan, klinkt het vervolg, is het einde verhaal voor die sociale ontmoetingsplekken. “Al die bezoekers die nu niet alleen hun boodschappen komen doen, maar ook vertier zoeken en gewoon even plezierig willen vertoeven in een centrum om andere mensen te ontmoeten, hebben straks geen plek meer waar ze terecht kunnen. En dan vindt de mentale ontwikkeling die zich nu bij veel ondernemers voordoet ook plaats bij een aantal inwoners en bezoekers van Hilversum.”
Het Hilversumse college herkent het zorgwekkende beeld van ondernemers over de kwaliteit en de toekomst van de winkelgebieden. “Intussen ondersteunen we de ondernemers waar mogelijk, net als in 2020.”

Reacties van ondernemers op www.gooieneembode.nl/extra