Afbeelding
Foto: Kenny Vanderpoel

Politieke vragen over plannen Gijsbrecht van Amstelstraat

Wanneer komt er nu eens duidelijkheid over de toekomst van de Gijsbrecht van Amstelstraat? Dat willen Hart voor Hilversum, CDA en GroenLinks graag weten van het college van burgemeester en wethouders.

De vragen volgen na een opiniërend artikel van CDA-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen en een artikel dat daarop volgde in de Gooi en Eembode met ook aan het woord bestuursvoorzitter Renske Schriemer van de ondernemersvereniging. Zij gaf daarin aan dat de Gijsbrecht als winkelgebied onder druk staat en sommige ondernemers - mede door de coronamaatregelen - vechten voor hun voortbestaan. Ook zei Schriemer dat het lastig bleek om goed met de gemeente in gesprek te blijven. Binnen het raadhuis hield men dat gesprek in haar ogen af in afwachting van de Mobiliteitsvisie. Het is daarom ook de vraag wat er nu van het al in 2019 gepresenteerde wensbeeld van de Gijsbrecht - voor een groene straat, waarin de auto te gast is met veel ruimte om prettig en veilig te verblijven - terecht komt. 

Afgelopen week, ook in de aanloop naar de discussie over de Omgevingsvisie, ontvingen de gemeenteraadsleden de definitieve verse: ‘Van winkelstraat naar winkelerf’. Daarin benadrukken de winkeliers nog maar eens ‘weer’ ruimte te willen voor mensen om ontspannen boodschappen te doen en te winkelen. “Maar ook ruimte om te wandelen, te spelen, een praatje te maken, om je prettig te voelen. Chaotisch verkeer, stress, onveiligheid en lastige parkeersituaties: ze horen er niet bij.”

‘Alle zeilen moeten juist nu worden bijgezet’

De voordelen van de herinrichting zijn dus, aldus de ondernemers, op alle fronten groter dan de nadelen. Daarnaast is er de noodzaak. “De belangen zijn veel te groot om het er voor de toekomst op aan te laten komen. Ervan uitgaan dat de ondernemers van De Gijsbrecht het met de huidige investeringen wel redden is een onverstandige gok. Alle zeilen moeten juist nu worden bijgezet. Door de opkomst van internet-shoppen staan fysieke winkel(straten) landelijk onder druk. De nadruk op ‘local shoppen’ en thuis werken in 2020 zorgde ervoor dat die trend voor de Gijsbrecht tijdelijk wat afvlakte. De consument gaat minder naar centrale winkelstraten, maar komt wel naar de Gijsbrecht”, staat in het visiedocument. “Het is echter ook aannemelijk dat de opmars van internetaankopen zich na de coronacrisis zal voortzetten. De Gijsbrecht kan deze concurrentie aan, als het plaatje klopt.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Niet bevorderlijk

Hart voor Hilversum, CDA en GroenLinks willen weten of het college de zorgen van de Gijsbrecht deelt en of zij de opmerking van de stichting- dat het lastig was om met de gemeente in gesprek te blijven - herkent. Vraag is ook wat er gedaan moet worden om de Gijsbrecht te transformeren van een lokale verkeersader naar een winkelstraat waar meer ruimte komt voor de fietser en de voetganger, zonder dat de auto geweerd wordt. De drie partijen stellen dat de huidige situatie niet bevorderlijk is voor de aantrekkelijkheid van de winkelstraat en willen weten wanneer er duidelijkheid komt. 

Ook zou budget voor noodzakelijke onderhoud voor het winkelgebied niet zijn uitgegeven, in afwachting van de toekomstplannen voor het winkelgebied. De vraag is nu of dat klopt. En om de aantrekkelijkheid van het winkelgebied te verbeteren, zijn er plannen in ontwikkeling om te werken met bevoorradingshubs. Daarnaast moet het gebied ook voldoende mogelijkheden geven voor winkelend publiek om te kunnen parkeren. Vraag is daarom wat de stand van zaken is van deze bevoorradingshubs. 

Daarnaast pleiten de drie partijen voor een onderzoek om het parkeren aan het begin en het einde van het winkelgebied te intensiveren. Dat zou dan kunnen middels insteekhavens bij drie gebieden: tussen de Bosdrift en de Hilvertsweg, rondom de kruising van de Gijsbrecht van Amstelstraat en de Hilvertsweg en de kruising van de Neuweg en de Gijsbrecht van Amstelstraat. 

Afbeelding