Enkele deelnemers in Atelier Buitengewoon en zittend voor Wienke Hoonte en vierde van links Soley Omarsdottir.
Enkele deelnemers in Atelier Buitengewoon en zittend voor Wienke Hoonte en vierde van links Soley Omarsdottir. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Atelier Buitengewoon dolblij met nieuwe plek

Helemaal opgeruimd is het nog niet binnen de nieuwe locatie van Atelier Buitengewoon aan de Hilversumse Kampstraat maandagmiddag. Medewerkers en deelnemers van de creatieve dagbesteding zijn namelijk net verhuisd. Wel voelt iedereen zich al helemaal thuis binnen het nieuwe onderkomen. “Hier kan ik mijn creativiteit kwijt.”

“Die rooie moet je hebben”, lacht Mark Hartman, terwijl hij voor het pand waar voorheen een autogarage zat met verhuisdozen sjouwt. Die ‘rooie’ is zijn vrouw en tevens de oprichter van Atelier Buitengewoon, directeur Soley Omarsdottir. Zij begon vijf jaar terug met de creatieve dagbesteding in Breukelen en breidde twee jaar terug uit met een locatie in Hilversum; aan de Havenstraat. “Voordat ik dit startte was ik zelf werkzaam in de psychiatrie. Maar ik wilde het wat kleinschaliger maken met creatieve dagbesteding. Ik dacht: ‘Dat kan ik zelf wel’.”

‘De partijen die in eerste instantie wat afwijzend waren, zijn nu onze belangrijkste verwijzers’

Samen met Wienke Hoonte, sindsdien het vaste gezicht binnen het atelier, begon Omarsdottir met een locatie in Hilversum. Maar het begin verliep helemaal niet zo soepel. Misschien, lacht zij, was het de Gooise afstandelijkheid, want veel partijen keken toch even de kat uit de boom. “Voor de Havenstraat hadden wij een jaar opzegtermijn en in maart vorig jaar besloten wij de stekker eruit te trekken en hadden wij de huur opgezegd”, vertelt Hoonte. “Maar toen ineens liep het als een speer en gingen wij van zes, naar tien naar vijfentwintig deelnemers. Mensen wisten ons ineens te vinden.” Omarsdottir: “Het ging van niks naar mega. En de partijen die in eerste instantie wat afwijzend waren, zijn nu onze belangrijkste verwijzers.”

Het gevolg was wel dat het pand aan de Havenstraat - zeker in tijden van corona en anderhalve meter afstand - te klein werd. Maar het vinden van een nieuwe locatie voor dit soort initiatieven is in Hilversum niet bepaald eenvoudig. En dan zijn er natuurlijk wel wat wensen: niet langs drukke wegen, niet naast coffeeshops, goed bereikbaar en het liefst in het centrum. Meerdere locaties passeerden de revue, totdat uiteindelijk de ruimte tussen MOJO en The Skiff voorbij kwam. 

Donker en koud

Helemaal overtuigd was Omarsdottir aanvankelijk niet over het pand waar de laatste jaren een sportschool in zat. Het was er donker en koud. Maar toch ging zij overstag en bleek al snel tijdens het opknappen ervan hoe fijn de nieuwe ruimte is. “In de Havenstraat hadden we 120 en nu 200 vierkante meter. De vloer van de locatie in de Havenstraat werd ook steeds hobbeliger en alles was er zwart. Hier hebben wij veel meer licht en ruimte.”

Atelier Buitengewoon is een creatieve dagbesteding voor mensen met een beperking van allerlei niveaus, leeftijden en aandoeningen. Iedereen mag bij het atelier zijn zoals hij of zij is en de eigenwaarde en structuur worden gestimuleerd met behulp van kunst en creativiteit. Bij Atelier Buitengewoon worden er dan ook zeer uiteenlopende kunstwerken gemaakt: schilderijen, keramieke werken, leuke cadeautjes, tassen van textiel, kaarten en nog heel veel meer. “Het is een heel diverse woongroep”, vertelt Hoonte. “En sommigen komen hier anderhalf uur, anderen weer twintig uur in de week.”

(Tekst gaat verder onder foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

En als mensen willen komen, vervolgt Omarsdottir, vindt er eerst een gesprek plaats om te kijken of er een match is. Mensen moeten wel een bepaalde affiniteit met bijvoorbeeld schilderen hebben. Eén van hen is Mitchel Platje (foto hierboven). Hij is druk doende om de nu nog witte pilaren wat vrolijker te doen ogen. “Anders wordt het zo saai”, zegt hij. “Ik wil iets doen met tropische vogels. Een beetje dat Indonesische. Dat vakantiegevoel. Het helemaal vol kleuren. Daar ben ik wel een maandje mee bezig.”

Platje is iedere maandag en donderdag in het atelier te vinden. Hij vindt tekenen en schilderen gewoon heel leuk. De nieuwe ruimte bevalt hem ook uitstekend. “Hier kan ik mijn creativiteit kwijt. Op de vorige plek waren veel meer prikkels. Hier is het wat ruimer en ben je toch onder de mensen.”

Toch ook spannend

Voor Omarsdottir betekent de eerste dag in het nieuwe onderkomen vooral dat ze alle spanningen die horen bij een verhuizing kan loslaten. “Nu loopt het weer. Iedereen weet zijn of haar plek te vinden. Het is toch ook spannend hoe de deelnemers het vinden, al was iedereen de weken hiervoor al wel eens langs geweest om een kijkje te nemen. Deze plek is echt wat ruimer. Mensen hebben hier meer de mogelijkheid om met zichzelf bezig te zijn, maar kunnen elkaar toch ook opzoeken. Nee, hier gaan we echt niet weg.”

Afbeelding