Een flyer die bewoners in de buurt hebben verspreid.
Een flyer die bewoners in de buurt hebben verspreid. Foto: Buurtplatform Carolus

Woonzorg zet plan door, buurt baalt

Het lijkt er voorlopig niet op dat Woonzorg Nederland de plannen voor het Carolushuis - ondanks een gesprek met verontruste buurtbewoners - zal aanpassen. De pandeigenaar wil ‘een toekomstbestendig gebouw dat voor een zorginstelling exploitabel is’ en ook een complex met 32 sociale huurwoningen aan de Bosdrift. Omwonenden voelen zich door de gemeente in de steek gelaten en beraden zich op juridische stappen. 

Zoals eerder gemeld wil Woonzorg Nederland het voormalige verzorgingshuis slopen en er nieuwbouw voor terugzetten. Zo komen en er 32 huurappartementen en een vijf deels zes laags verpleeghuis voor mensen die 24/7 intensieve zorg nodig hebben. Buurtbewoners vinden deze plannen veel te massaal en maken zich ernstig zorgen over de overlast die er straks volgens hen in de buurt is. 

Onlangs uitten twee vertegenwoordigers van het zogenoemde Buurtplatform Carolus hun zorgen in de raadscommissie. Zo zou er ook sprake zijn van een slechte communicatie vanuit de ontwikkelaar richting de buurt. Voor wethouder Floris Voorink van ruimtelijke ordening was dit het signaal om met alle betrokken partijen - pandeigenaar Woonzorg Nederland, gebruiker HilverZorg en de bewoners - om de tafel te zitten. Die toezegging werd door de bewoners met gejuich ontvangen.  

Groot tekort

Dat gesprek heeft onlangs plaatsgevonden, maar is eigenlijk op niets uitgelopen. “We komen helaas nog niet echt nader tot elkaar”, beseft ook woordvoerder Edmé Koorstra van Woonzorg Nederland. “De omwonenden willen graag een lager gebouw. Dat betekent dat we minder woningen kunnen bouwen en minder mensen kunnen huisvesten. Dan is het plan niet haalbaar. Er is een groot tekort aan verpleegplaatsen en sociale huurwoningen en tekort aan locaties waar gebouwd kan worden. Daarom hebben Woonzorg Nederland en de zorgpartij (Hilverzorg, red.) gezocht naar optimalisatie binnen het bestaande bestemmingsplan. We willen op deze locatie fors investeren, maar doen dit wel in een toekomstbestendig gebouw dat voor een zorginstelling exploitabel is.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Woonzorg Nederland

Daarbij benadrukt de pandeigenaar dat alles ‘uiteraard’ gebeurt binnen de ruimte van het bestemmingsplan van de gemeente. “Het bestemmingsplan biedt zekerheid voor omwonenden en voor ons als eigenaar, over wat er wel en niet mag op de locatie”, aldus Koorstra. Vooraf is er een verkenning geweest naar de stedenbouwkundige mogelijkheden binnen het gebied. “Daarom hebben we op sommige plekken meer afstand gerealiseerd tot de erfgrens, maar we realiseren ons ook dat dit betekent dat we op andere plekken dichter bij de erfgrens zullen bouwen dan het huidige gebouw.”

Wel is het plan eind vorig jaar nog fors aangepast. Zo is de architectuur gewijzigd, het zorggebouw gedraaid, er komt een knik in het gebouw en de positie van de bergingen is gewijzigd. “Door het parkeren op eigen locatie deels ondergronds te doen, hopen we de wijk te ontlasten en groen te behouden. Wij zijn derhalve van mening dat we niet alle wensen van de buurtbewoners honoreren, maar wel goed naar hen hebben geluisterd.”

Wassen neus

Daar denken de bewoners net even anders over. Zij menen dat er vanuit Woonzorg nooit de intentie voor een constructief overleg is geweest en noemen het participatiebeleid ‘een wassen neus’. “De conclusie is duidelijk”, aldus buurtplatformvertegenwoordigers Berto Visser en Saskia Budel: “Woonzorg Nederland heeft hier de macht. Zij wijzen naar de ruimte die het bestemmingsplan biedt en het rendement wat door Woonzorg gehaald dient te worden. De plannen zijn vanaf het begin afgestemd met de gemeente en HilverZorg. Buurtparticipatie is slechts een formaliteit en het bestemmingsplan niets meer dan een schijnveiligheid voor de inwoners.”  

‘Met dit plan ontwricht Woonzorg bewust de balans in de buurt alleen om hun doelen te halen’

Wethouder Voorink en een vertegenwoordiging van HilverZorg reageerden wel begripvol, stellen Visser en Budel, maar ook zij ‘verschuilen’ zich achter het bestemmingsplan en verdere wetgeving. Wel wil de zorgpartij, voor als het straks in het vernieuwde Carolus zit, goede afspraken maken met de buurt over onder meer geluids-, licht en parkeeroverlast. “Hoe het ook zit, met dit plan ontwricht Woonzorg bewust de balans in de buurt alleen om hun doelen te halen. Dit voor een bedrijf dat in 2019 nog een positief resultaat van 309 miljoen euro heeft behaald en het jaar daarvoor zelfs 505 miljoen euro.” 

Veel hoop in de gemeente hebben de buurtbewoners ook al niet. Die, aldus Visser en Budel, verwijst alleen maar door naar het bestemmingsplan. “Echter lijken alle afwijkingen tot nog toe ten gunste van de ontwikkelaar beoordeeld te worden. Dit geeft wel aan hoeveel zwaarder de belangen van Woonzorg en HilverZorg wegen dan die van de inwoners. Voor het buurtplatform zit er niets anders op dan zich te beraden op juridische stappen. Diegene die straks de omgevingsvergunning verleent, zou zich er tenminste bewust van moeten zijn dat dit het leefgenot van de omwonenden voor járen aantast.”

Verwachtingen verschillend

Wethouder Voorink zit ondertussen behoorlijk met de kwestie in zijn maag. Hij is blij dat alle partijen onlangs met elkaar aan tafel zaten, maar beseft ook dat beide partijen nog altijd lijnrecht tegenover elkaar staan. En de wethouder staat daar dan tussenin, zonder echt iets te kunnen doen. “Ik merkte wel dat de verwachtingen voor dat gesprek verschillend waren”, aldus Voorink. “De bewoners verwachtten echt een gesprek waarin alle opties open waren, terwijl Woonzorg meteen aangaf hoe zij het willen doen.”

‘Woonzorg zegt dat zij zich netjes aan de bouwhoogtes houden en nergens overheen gaan’

Het was voor Voorink niet de eerste keer dat hij als soort van mediator fungeerde tussen een ontwikkelaar en verontruste buurt. Hij zit er ook niet bij om iets van het plan te vinden. Zijn belang is het om beide partijen nader tot elkaar te krijgen. Conclusie is in dit geval dat dit niet is gelukt. Voorink snapt aan de ene kant heel goed de zorgen vanuit de buurt, maar geeft ook aan dat zo’n bestemmingsplan er niet voor niets is en duidelijkheid schept voor alle partijen. “En het gebouw is straks fors hoger, maar voor zover ik weet is er geen sprake van een illegale situatie. Woonzorg zegt dat zij zich netjes aan de bouwhoogtes houden en nergens overheen gaan. Maar ze gaan er ook niet twee meter onder zitten.”

Dat bewoners er ook niet van overtuigd zijn dat het huidige plan van Woonzorg Nederland nodig is, snapt Voorink ook. “Woonzorg en HilverZorg zeggen dat er studie naar is gedaan en dat nieuwbouw het beste scenario is. En als de bewoners dan vragen of ze dat rapport mogen zien, zegt Woonzorg weer dat het een intern document is. Dat snap ik, maar dat maakt zo’n gesprek wel ingewikkeld.”

Nauw informeren

De wethouder heeft nog wel toegezegd om straks bij de bewoners zelf te kijken hoe de nieuwe situatie wordt, maar verwacht niet dat dit veel verschil uitmaakt. Wel blijft de gemeente de bewoners nauw informeren over de vergunningsaanvraag en alles wat daarbij komt kijken. “En dat HilverZorg met de buurt in gesprek gaat over geluid en licht en bevoorrading juich ik toe. Daar kun  je afspraken over maken. En ik pak de handschoen graag op als we daar een rol in kunnen spelen.”

Afbeelding