De politie viel op 9 juli 2018 de woning aan de Liebergerweg binnen.
De politie viel op 9 juli 2018 de woning aan de Liebergerweg binnen. Foto: Bastiaan Miché

Hennepkwekerij bezitten ‘spannend en leuk'

Tegen een 53-jarige Hilversummers is twaalf maanden celstraf geëist, waarvan zes voorwaardelijk. Naast het bezit van de hennep, wordt de man ook beschuldigd van het witwassen van crimineel geld.

De Hilversummer bekende donderdagochtend bij de rechtbank Amsterdam beschuldiging dat van het bezit van de hennepkwekerij. “Klopt. Ik vond het spannend en leuk.” Op de vraag van de rechtbank of hij zich realiseert dat het strafbaar is, antwoordde de verdachte dat hij dat wist, maar dat hij het niet eens is met het Nederlandse drugsbeleid. “Koffieshops worden ook gedoogd. Waarom dit dan niet?” De beschuldiging dat hij geld zou hebben witgewassen ontkende de Hilversummer.

Hij werd op 9 juli 2018 aangehouden na een melding bij de politie van de ex-schoonzoon van verdachte dat zijn ex-schoonvader al vanaf 2012 in hennep handelt en dat hij daar honderdduizenden euro’s mee verdient en wit wast. 

Naar aanleiding van de melding viel de politie die dag de woning van verdachte aan de Liebergerweg in Hilversum binnen. Daar trof de politie onder de schuur van de woning een professionele gebouwde hennepkwekerij met 367 planten aan, ingenieus verborgen onder de vloer van de toilet. De kwekerij was toegankelijk door via een schakelaar de toiletvloer naar beneden te laten zakken waardoor je in de kwekerij kwam. Daarnaast verschafte een luik in de keuken toegang tot een ondergronds gegraven gang die naar de meterkast aan de straatkant liep om daar stroom af te tappen.

Volgens berekeningen bouwde de Hilversummer de kwekerij in 2018. Hij zou in totaal drie oogsten hebben gehad, waarvan de laatste was vernietigd. Op grond van de melding van de ex-schoonzoon startte de FIOD een onderzoek naar de uitgaven en inkomsten van verdachte in de periode 2012 tot 2018. Uit het onderzoek bleek dat de Hilversummer grote contante bedragen in zijn bezit had en was hij daarnaast in het bezit van een groot aantal luxe goederen, zoals motoren, auto’s, een boot met trailer en horloges. 

Zeer opmerkelijk, volgens justitie, omdat het legale inkomen van de Hilversummer in die periode zeer laag was. Volgens de berekening van de FIOD zou het gaan om een totaal bedrag van 180.000 euro. Geld dat zij typeert als crimineel verkregen geld. Er heeft geen onderzoek plaatsgevonden naar de herkomst van dit bedrag. Aangezien de Hilversummer vaker voor het bezit van hennep is veroordeeld, denkt het openbaar ministerie dat ook dit grote bedrag verdiend is met de handel in hennep.

De verdachte zei donderdagochtend dat hij de 180.000 euro van 2008 tot 2013 had verdiend met zijn autohandel. Hij leefde zuinig, liet zich contant uitbetalen en de bedragen verstopte hij in een oude sok in zijn woning. Daarmee kocht hij ook de luxe goederen.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.