Afbeelding
Foto: Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Ophef in buurt na brand in woning Compagnieweg

De schrik zit er goed in bij de bewoners van het appartementengebouw aan de Hilversumse Compagnieweg waarbinnen vrijdagmorgen brand uitbrak. Ondertussen kraken zij de instanties die nooit iets zouden hebben gedaan met de klachten over hun buurman. 

Een paar uur na de brand is de politie nog druk doende met het onderzoek in het gebouw vlakbij Tergooi. Het complex is afgezet met rood-witte linten. Bewoners kunnen wel naar binnen en naar buiten. Voorbijgangers vragen zich af wat er is gebeurd en slaan de handen voor de mond bij het zien van schade op het betreffende balkon. 

De bewoner - ergens begin dertig - van het appartement waar de brand uitbrak is dan allang weg. Hij is aangehouden, zeggen bewoners. Waarschijnlijk voor brandstichting. Een politiewoordvoerder bevestigt de arrestatie, maar geeft om privacyredenen geen verdere toelichting. Geruchten gaan dat hij een vuurtje ging stoken. Afgelopen week was hij namelijk ook al met vuur in de weer. Ook klinken er geluiden over een poging tot zelfdoding. 

‘Die jongen heeft gewoon hulp nodig’

De woning van woningcorporatie Gooi en Omstreken op de eerste verdieping zelf moet na de brand compleet onbewoonbaar zijn. Dat geldt in zekere zin ook voor de woning daarboven. De bewoonster van die ruimte zit een paar uur later bij buren verderop op het balkon. In het zonnetje. Het gaat goed met haar, zegt zij. Om daar gekscherend aan toe te voegen dat ze een ‘mooi huis’ heeft’. Praten met de krant doet zij liever niet. Het heeft toch geen zin, vertelt zij. De woningbouw en politie hebben de voorbije maanden ook nooit naar haar verhaal over haar mede-flatbewoner geluisterd. “Het trieste is dat er nooit iets met de klachten gedaan is. Al anderhalf jaar is dit gaande. Die jongen heeft gewoon hulp nodig.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Sander Signer woont naast deze mevrouw en dus schuin boven de woning waar de brand uitbrak. Ook bij hem is er schade en vooral stank. Bovendien zijn de twee katten behoorlijk van slag. Maar hij hoeft in tegenstelling tot zijn buurvrouw de nacht niet elders door te brengen. Toen de brand uitbrak, was Signer al op zijn werk. Misschien maar goed ook. “De schrik zit er wel goed in natuurlijk. Voor hetzelfde geld lag ik nog lekker te slapen. Dan kun je geen kant op.”

De bewoner, inmiddels 21 jaar woonachtig in het complex, hoopt dat zijn buurman niet meer terugkeert in de flat. Er is al zo vaak over hem geklaagd. “In het begin nog niet zo, maar op een bepaald moment werd het steeds erger. Schreeuwen vooral. Tot aan vervelens toe. Als deze man weggaat, gaat hier de vlag uit. Maar het is natuurlijk een triest verhaal. De woningbouw had al lang moeten ingrijpen. Een paar weken terug stond hij nog in zijn blootje voor de deur. Ook had hij al een keer het water aan laten staan. Stond de hele benedenverdieping blank.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Bij Gooi en Omstreken zijn de ‘geruchten’ over de man bekend, bevestigt een woordvoerder van de woningcorporatie. Ingaan op die ‘geruchten’ doet zij - ook weer vanwege de privacyredenen - niet. “We zijn vooral blij dat er geen gewonden zijn gevallen en bijna alle bewoners terug naar hun woning kunnen. De politie doet nu onderzoek en de situatie heeft onze aandacht. We hebben nauw contact met de instellingen, zoals de gemeente, politie en zorginstanties. En de klachten van de bewoners nemen wij zeker serieus.”

Hoe nu verder is even afwachten op de uitkomsten van het politieonderzoek. Voor nu is het vooral van belang om de getroffen woningen weer goed bewoonbaar te maken en een veilige situatie te creëren. In een later stadium, aldus de zegsvrouw, worden de bewoners nader geïnformeerd.

Afbeelding
Afbeelding