'Tempo maken en perspectief bieden'

Vervolg van de voorpagina

Terwijl diverse branche-ondernemers vanaf deze week weer aan de slag kunnen, zoals de kappers, is er voor vele anderen nog geen licht aan de horizon. Voor andere bedrijfssectoren, waaronder de horeca, non-food en de retail, op wat kleine verruimingen na, ontbreekt het perspectief nog altijd. "De meeste ondernemers zijn inmiddels door hun reserves heen en het water staat hen aan de lippen. De rijkssteunmaatregelen zijn, zeker voor specifieke groepen ondernemers binnen deze branches, zoals zelfstandigen zonder personeel, onvoldoende", constateert de gemeente.

Het devies is nu dan ook tempo maken en perspectief bieden, zoals wethouder Gerard Kuipers van Economie het verwoordt. Dat doet de gemeente bijvoorbeeld door zo'n 2 miljoen euro, waarvan 600.000 euro van het Rijk, uit te trekken voor de Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK). Dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders (B&W) de lokale regels van deze landelijke regeling bepaald. Dit houdt in dat inwoners die minimaal 35% van hun inkomen kwijt zijn als gevolg van de coronacrisis zich kunnen melden bij de gemeente. Zij krijgen 200 euro per maand gecompenseerd. Het gaat om de periode van 1 januari tot 1 juli.

Vanaf half maart kunnen Hilversummers hiervoor een aanvraag indienen. Het bedrag, 1.200 euro in totaal, wordt met terugwerkende kracht in één keer uitgekeerd. "Op deze manier kunnen we gezinnen die in de knoop raakten met het betalen van de huur of de hypotheek toch weer wat slagen verder helpen", aldus wethouder Annette Wolthers van Werk en Inkomen.

Ook komt de gemeente met een vergoeding van wat Kuipers 'coronakosten' noemt. Daarbij gaat het om investeringen die ondernemers met minimaal één werknemer hebben moeten doen om hun winkel of zaak coronaproof te maken. Denk daarbij aan het aanschaffen van beschermende materialen en het maken van looproutes. Zij kunnen een eenmalige subsidie van 1.500 tot 2.500 euro aanvragen. Kuipers verwacht dat tussen de 400 en 500 mkb'ers hier gebruik van gaan maken. Hilversum heeft hier 1 miljoen euro voor gereserveerd.

Lees alles over dit steunpakket bij ons op Extra: 'Nu bijspringen uit eigen begroting'