Kinderen kregen zaterdag buiten ju jitsu les.
Kinderen kregen zaterdag buiten ju jitsu les. Foto: Bastiaan Miché

'Goed bewegen is juist heel belangrijk, mensen missen dit'

Vele fitnessclubs, die al maanden dicht zijn, boden zaterdag buiten een coronaproof training aan. Ook Van Hellemond Sport voerde actie.

HILVERSUM Pascale van Hellemond bekijkt enkele zwart-witfoto’s van haar sportschool uit de jaren 30 van de vorige eeuw en ziet haar opa Karel van Hellemond in judopak en ook haar tantes Ans en Marijke. Die laatste stond ooit model voor de in 1936 opgerichte sportschool. “Dit kan toch niet kapot gaan”, stelt de ondernemer.

Van Hellemond Sport viert in augustus het 85-jarig bestaan en kent een rijke historie. Maar momenteel is de sportschool net als al die andere sportscholen al enkele maanden dicht vanwege de coronamaatregelen. Onterecht, vinden zij. En dus is de in Hilversum en Naarden gevestigde sportschool een van de vele sportscholen in Nederland waar afgelopen zaterdag onder de noemer ‘stilzitten is geen optie' actie werd gevoerd. De ondernemers willen dat hun panden weer open mogen. Niet alleen vanwege de eigen portemonnee, maar ook vanwege de gezondheid van de klanten. "Goed bewegen is juist heel belangrijk”, zegt Van Hellemond. "Mensen missen dit.”
Natuurlijk is er bij de sportscholen het besef dat de grote vijand toch echt het virus zelf is. De sportschool aan de Johan de Wittstraat in Hilversum-Zuid is daarom zaterdag op papier wel dicht. Er zijn alleen enkele buitenactiviteiten waarvoor leden zich vooraf konden aanmelden. En die activiteiten vinden plaats in kleine groepjes; coronaproof. De activiteiten waren snel volgeboekt.
Zo krijgen onder meer groepen kinderen buiten trainingen jiujitsu van wereldkampioen Ruben Assman en geeft Benaissa Haddaoui ieder uur een tweetal kickbokstrainingen. "Het gaat lekker, dit voelt goed”, zegt hij. "Mensen hebben er echt behoefte aan. Zowel vanwege het sportieve als het sociale aspect. De tijdblokken voor vandaag waren in een uur vol. Je ziet iedereen ook ruim op tijd komen. Online kickbokstraining geven gaat ook gewoon niet. Niet iedereen heeft immers een bokszak in huis.”
Begrip heeft Haddaoui zeker voor de coronamaatregelen. Maar toch, zegt hij, er moet meer ruimte komen. "We zijn al een jaar verder. Dit is het moment om de economie een boost te geven. En dat mensen geen corona moeten krijgen, snap ik. Maar stress is ook gewoon een erge kwaal. En dan is sporten toch echt weerstandsverhogend. Je ziet nu ook weer allemaal lachende gezichten. Mensen gaan straks met een voldaan gevoel naar huis.”

Maar zo gezellig als het buiten is, zo stil is het binnen. De hometrainers en allerlei andere fitnessapparaten staan er verlaten bij. En dat hoeft niet, vindt Pascalle van Hellemond. Natuurlijk kan het allemaal niet zo massaal als voor het coronatijdperk - dus met dertig man zweten in een ruimte - maar bijvoorbeeld met acht mensen en een begeleider is sporten zeker mogelijk. "We zijn de oudste sportschool van Nederland, zijn ontstaan uit topsport”, klinkt het trots. "Inmiddels is hier de vierde generatie aan het sporten. Mensen zeggen: ‘Jullie mogen niet weg'.”

‘We moeten gewoon open, de rek is eruit’