Verschillende Hilversumse horecaondernemers met onder meer Frank Loois (uiterst rechts).
Verschillende Hilversumse horecaondernemers met onder meer Frank Loois (uiterst rechts). Foto: Bastiaan Miché

Frank Loois: 'Liever langer dicht met perspectief naar de eindstreep'

HILVERSUM Ondanks verschillende versoepelingen en een pleidooi van burgemeester Pieter Broertjes voor heropening van de terrassen moet de horeca - ook in Hilversum - voorlopig dichtblijven. Maar, zegt eigenaar Frank Loois van de Gulle Graef, “dat nieuws was geen donderslag bij heldere hemel.”

De horecaondernemer - tevens voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Hilversum en omstreken - had afgelopen week weer overleg met de taskforce Anderhalve Meter, dat bestaat uit Centrum Hilversum, Koninklijke Horeca Nederland, de Vorstin namens het Cultuurnetwerk, De Gijsbrecht en Hilversum Marketing. Coördinerend wethouders zijn Gerard Kuipers en Arno Scheepers. "De sfeer tijdens dat pakweg drie kwartier durende overleg was bedompt", zegt Loois. “We hadden gehoopt op meer ruimte, maar die is er nog niet.”
Natuurlijk, zegt de Hilversummer, snakt ook hij ernaar om weer te ondernemen. “Maar ik wil ook geen jojo worden in het beleid. Ik blijf liever langer dicht met perspectief naar de eindstreep dan dat ik nu openga met als mogelijk gevolg een zwaardere derde golf. Gelukkig zijn we nu op weg met het vaccineren van de kwetsbare groepen. De volgende stap is de groep daaronder. Dan zou ook de druk op de zorg moeten afnemen. De besmettingen hebben dan minder invloed.”
Eerder zei Loois al eens dat hij zijn pijlen had gezet op 1 april. Hij hoopt dan open te kunnen met zo min mogelijk beperkingen. Enigszins jaloers op de retail, die nu onder de noemer ‘winkelen op afspraak’ wel open mag, is hij dan ook allesbehalve. “De grotere winkels hebben hier helemaal niks aan.”
Loois was namens de Hilversumse horeca een van de ondertekenaars van de brief waarin vier Hilversumse winkelgebieden en de horeca bij het college van burgemeester en wethouders de noodklok luidden. Dat de aanzet van deze brief heftig was, zit hem vooral in de gedachte van hoe de situatie is wanneer de winkels en horeca weer helemaal open mogen. “Wat gaan we doen met de schuldenpositie?”, aldus Loois. “Als ik naar mijzelf kijk staat er nog 120.000 euro open, waarvan 75.000 euro bij de Belastingdienst en 45.000 euro bij mijn huurbaas.”
Die rekeningen zullen betaald moeten worden. De grote vraag is alleen wanneer. Pas wanneer dat op de lange baan wordt geschoven, aldus Loois, is er perspectief. "Wij willen een levendig stadscentrum, een levendige Gijsbrecht en levendige andere centra. Dat lukt alleen als er bedrijven zijn. Je ziet dat ondernemers er nu al mee stoppen om te voorkomen dat de schuldenpositie verder oploopt.”

Liever in één keer goed open en omzet draaien dan jojobeleid