Jochgum Kooi (midden) vorig jaar.
Jochgum Kooi (midden) vorig jaar. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Plek voor 200 betogers bij Klimaatalarm op Marktplein

HILVERSUM De demonstratie van komende zondag op het Marktplein - waarbij verschillende organisaties onder de noemer ‘Klimaatalarm’ aandacht vragen voor de klimaatcrisis - mag door niet meer dan 200 mensen worden bezocht. Dat heeft de gemeente Hilversum aan de organisatoren laten weten.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat er 500 mensen mochten komen en er net als bij de demonstratie in januari - toen tegen de coronamaatregelen - cirkels zouden worden geplaatst zodat mensen goed afstand konden houden. Bovendien houden de betogers van komende zondag zich waarschijnlijk beter aan de coronaregels dan de mensen die in januari tegen de coronaregels demonstreerden. “Er is geen podium, er zijn geen sprekers. Het is juist een ingetogen betoging”, zegt Jogchum Kooi van Grootouders voor het Klimaat, afdeling ‘t Gooi.
De gemeente Hilversum wil met het terugbrengen van het aantal demonstranten naar maximaal 200 vooral het aantal reisbewegingen onder controle houden. Binnen Midden-Nederland - met gemeenten als Utrecht, Amersfoort en Almere - is nu de afspraak voor maximaal 200 demonstranten. Het moet namelijk niet te veel een wekelijks uitje worden voor iedereen, is daarbij de gedachte. En of de demonstratie dan is tegen de coronamaatregelen of om aandacht te vragen voor het klimaat maakt geen verschil.

Hilversum is één van de ruim veertig gemeenten waar op initiatief van de landelijke Klimaatcrisis Coalitie een Klimaatalarm wordt geslagen. Het Klimaatalarm neemt in het hele land verschillende vormen aan. Ook op het Marktplein laat een groot aantal organisaties - zo vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen - van zich horen. Het alarm wordt 14 maart om 15.00 uur op het Marktplein geslagen, op 1,5 meter afstand van elkaar. Ook zullen rond dat tijdstip verschillende kerkklokken, waaronder die op het Melkpad, luiden.