Ruud Verkuijlen: "Als je zoiets wordt gevraagd, ga je daar goed over nadenken."
Ruud Verkuijlen: "Als je zoiets wordt gevraagd, ga je daar goed over nadenken." Foto: Bastiaan Miché

‘Het is eervol en mooi om daar van toegevoegde waarde te kunnen zijn’

HILVERSUM Hij weet dat hij als nummer 39 op de kieslijst van de VVD - gezien de peilingen - goede kans maakt op een zetel in de Tweede Kamer. Toch zijn het - met deze net wel, net niet-positie - spannende dagen voor de 60-jarige Ruud Verkuijlen. “Ik ben geen ‘carrièrepoliticus’, maar wil van toegevoegde waarde kunnen zijn. Ik ben graag dienstbaar aan de samenleving.”

Het gaat goed met Ruud Verkuijlen, momenteel werkzaam als commissaris van politie bij de Staf Korpsleiding in Den Haag (op 450 meter van het Binnenhof) en tevens gemeenteraadslid namens de VVD in Hilversum. Begin dit jaar werd hij wel - net als zijn vrouw Marlies - getroffen door het coronavirus en was drie weken uit de running. “Maar nu ben ik net op tijd hersteld om campagne te voeren," lacht de liberaal, “al gaat ook dat anders dan andere jaren. Je merkt natuurlijk ook dat corona van invloed is op deze verkiezingen.”

Je zit nu zeven jaar in de gemeenteraad van Hilversum. Hoe kijk je terug op die tijd?
“Die twee termijnen hebben mij veel gebracht. Ik heb veel geleerd. Waar ik ook echt trots op ben is dat ik een lans heb gebroken voor de jeugdboa’s. Aanleiding was jeugdoverlast op het Ooievaarplein compleet met discussies over cameratoezicht, kansarme jeugd en gesprekken met bewoners van de seniorenflat. Op het Ooievaarplein is het sindsdien weer rustig. Dan merk je dat je in de raad echt aan de voorkant van het probleem zit."

Waarom nu de overstap naar de landelijke politiek?
“Ik ben ook voorzitter van het thematisch netwerk justitie en veiligheid binnen de VVD. Het bestuur van dat netwerk heeft mij voorgedragen voor een plek op de kieslijst. Ook bij de VVD in Hilversum en de regio was men daar heel positief over. Als je zoiets wordt gevraagd, ga je daar goed over nadenken. Maar het is eervol en mooi om daar van toegevoegde waarde te kunnen zijn.”

Waarom moeten Hilversummers op jou stemmen?
"Ik neem actuele vraagstukken mee. We staan voor grote opgaven, bijvoorbeeld als het gaat om de WMO. En dan zijn er de woningopgaven. Als iets duidelijk is geworden het laatste jaar is dat je de burgers zo veel mogelijk moet betrekken. Maar er is ook het besef dat onze kinderen ergens moeten wonen. En als het gaat om duurzaamheid zitten de oplossingen in technische innovatie. Er zijn dan meer wegen die naar Rome leiden. Ik zei net al dat corona enorme invloed heeft op deze verkiezingen. De horeca. Het bedrijfsleven. De klappen die dat krijgt. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Van belang is nu vooral dat we deze mensen steunen en perspectief kunnen bieden.”

Een uitgebreid interview met Ruud Verkuijlen is terug te vinden op www.gooieneembode.nl/extra