De rotonde Diependaalselaan - Kerkelandenlaan van bovenaf gezien.
De rotonde Diependaalselaan - Kerkelandenlaan van bovenaf gezien. Foto: © Foto Miché / Max Miché

Meer knipperlichten in wegdek bij rotondes

Geen jaar zonder wegwerkzaamheden. Ook in 2021 werkt de gemeente aan het wegennetwerk en daarmee probeert zij meteen te werken aan de verkeersveiligheid. Dit keer pakt Hilversum de rotondes op de Diependaalselaan-Kerkenlandelaan en Soestdijkerstraatweg-Amaliatunnel aan.

Op de twee kruispunten laat de gemeente knipperlichten in het wegdek plaatsen, zoals dat al gedaan is op de rotonde Utrechtseweg-Diependaalselaan. Op beide bovengenoemde kruispunten gaat het om de bypass van de rotonde waar het verkeer direct rechtsaf kan slaan. “Hier kan het verkeer meer vaart houden en let men er minder op dat men ook de fietser voorrang moet verlenen”, merkt een gemeentewoordvoeder desgevraagd op. 

Op beide locaties gaat het niet alleen om signalering in het wegdek. De gemeente laat ook meerdere camera’s plaatsen zodat fietsers en voetgangers op tijd worden waargenomen door het systeem. Alleen dan gaan de lampjes branden, luidt de uitleg uit het raadhuis. 

Waarschuwingslichten

“Bij de rotonde van de Soestdijkerstraatweg speelt ook nog mee dat er ter hoogte van de bypass fietsverkeer uit de wijk kan komen. Dit fietsverkeer kan een auto die vanaf het Oostereind komt, niet waarnemen. Deze fietsers doemen ineens - vanuit die wijk - op. Hier zijn waarschuwingslichten een duidelijke meerwaarde voor de verkeersveiligheid”, aldus de zegsvrouw. De werkzaamheden staan gepland voor de periode april/mei. 

Tevens gaat de gemeente dit jaar aan de slag met fietspaden, waarvan een aantal locaties binnen het kortgeleden regionale fietsnetwerk bleek te liggen. “Deze zullen bij instelling van dit netwerk integraal worden opgepakt om desinvestering te voorkomen”, schrijven burgemeester en wethouders in hun collegebrief over de Prioriteitswegen. Een voorbeeld hiervan is de fietsstraat op de Schuttersweg. Deze herinrichting staat dit jaar op de agenda en is mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Holland, die 70 procent van de kosten ophoest.

Verhoogde fietspaden

De gemeente kijkt al over de grens van 2021 heen. Zo is er sprake van uitgestelde werkzaamheden. Op een een aantal locaties kon vorig jaar de uitvoer van de geplande maatregelen niet doorgaan. Als voorbeelden worden het verhoogd uitvoeren van fietspaden rond rotondes gegeven. 

Omdat de oostelijke ring is afgesloten, kunnen tot 2022 elders op de ring geen werkzaamheden plaatsvinden

Daarnaast is de aanleg van de onderdoorgang op de Oosterengweg - de bouw van de Alexiatunnel - een bepalende en remmende factor voor wat betreft andere wegwerkzaamheden. “Vanwege de bouw van de tunnel zou dan de doorstroming van het verkeer in gevaar komen. Kort gezegd, omdat de oostelijke ring is afgesloten, kunnen tot 2022 elders op de ring geen werkzaamheden plaatsvinden”, schrijft het college in de brief aan de gemeenteraad.

Momenteel werkt men in het raadhuis aan de prioriteitenlijst voor de werkzaamheden die dit jaar om nader onderzoek vragen en volgend jaar uitgevoerd kunnen worden. In 2021 gaat de gemeente ook alle maatregelen van de door Hilversum ingediende projecten met toegekende SPV-subsidie uitvoeren. SPV staat voor Strategisch Plan Verkeersveiligheid. Hierbij is sprake van 50 procent SPV-subsidie, 40 procent provinciale co-subsidie en 10 procent inleg van de gemeente. Dat betaalt zij uit het potje investeringsprogramma 2021. Binnenkort komt verkeerswethouder Annette Wolthers met een voorstel naar de raad, waarin zij vraagt om het uitvoeringsbedrag. 

Wat staat er dan op SPV-gebied op de rol in Hilversum? Het gaat om zes projecten. De beschikkingen en financiën van het Rijk en de provincie Noord-Holland zijn hiervoor eind 2020 al bij de gemeente binnengekomen. 

Kerkelandenhofjes

Twee projecten vinden plaats in Kerkelanden. Zo worden de woonstraten van deze wijk ingericht inrichten als 30-kilometerzone en worden de fietsoversteken op de Kerkelandenlaan veiliger gemaakt. Dat gebeurt door het aanbrengen van de busdrempels ter hoogte van deze oversteekpunten.

Op de Hilversumse Meentweg komen ter hoogte van de twee afslagen middengeleiders. Dit moet de veiligheid bevorderen van overstekende fietsers. Op de Harry Banninkstraat komt ter hoogte van de fietspadaansluitingen - nabij de sportvelden - een plateau te liggen. 

Gijsbrecht

Tot slot staan er ook nog twee projecten op de Gijsbrecht van Amstelstraat op stapel. Zo wordt er een zogeheten ‘uitritconstructie’ en een verhoogd kruisvlak aangebrachte bij de aansluiting van de Zeverijnstraat, respectievelijk de Bodemanstraat/rotonde Vreelandseweg. Aan de andere kant van de ‘Gijs’ - ter hoogte van de Wilhelminaschool - komt er plateau met een oversteekplaats voor voetgangers. 

Vijf jaar geleden heeft de raad de Structuurvisie Verkeer en Vervoer 2030 vastgesteld. Een van die beleidskeuzes is een beter, veilig en duurzaam gebruik van de verkeersruimte. Onderdeel daarvan is de aanpak van ongeval- en klachtlocaties. Deze zijn door inwoners aangemeld en staan op de groslijst. Voor alle zogenoemde prioriteitswegen geldt dat er eerst een onderzoek moet plaatsvinden, zodat de gemeente kan achterhalen waardoor op deze locatie bijvoorbeeld ongevallen waren of wat de aanleiding is om de verkeerssituatie aan te passen. In 2020 is dit vanwege de coronacrisis pas in september gebeurd, omdat toen voor het eerst weer een verkeersbeeld ontstond dat vergelijkbaar was met de normale verkeersdrukte in Hilversum. 

Vorig jaar heeft de gemeente in dit kader elf projecten gedaan. Uit het verstrekte overzicht blijkt het om een breed verkeerspalet te gaan. Denk daarbij aan het plaatsen van verkeersdrempels bij de Zuiderweg, de publiekscampagne ‘Rustig aan baan’, de herinrichting van de Boomberglaan en de bewonersparticipatie ten behoeve van de herinrichting van de Schuttersweg.