De Stolpe Hilversum
De Stolpe Hilversum Foto: Bastiaan Miché

Verbazing na reactie Kwintes op rapport

Bewoners van de Boombergbuurt zijn not amused nu Kwintes - ondanks een kritische risicoanalyse - de plannen voor het huisvesten van een grote groep psychiatrische patiënten in De Stolpe gewoon doorzet. ‘Onacceptabel’ en ‘verontrustend’ zijn enkele termen in een schriftelijke reactie. Ook de gemeente is ‘teleurgesteld’.  

“Het rapport wordt door Kwintes van tafel geveegd zonder enig inzicht te bieden in wat hun ‘zorgvuldige beoordeling’ daadwerkelijk inhoudt”, aldus de bewoners. “Daarbij gaat het om een rapport dat nota bene in nauwe samenwerking met Kwintes tot stand is gekomen en dat door zowel de gemeente Hilversum als de buurtbewoners als een inhoudelijk zeer sterk rapport wordt beoordeeld, dat als basis moest dienen voor het nieuwe plan van Kwintes.”

Even terug naar het begin. Een klein jaar terug kocht Kwintes voor vijf miljoen euro het grote pand aan de Zonnelaan van Stadium Capital voor het huisvesten van ruim tachtig bewoners met een zogenaamde WLZ (wet langdurende zorg) en BW (beschermd wonen) indicatie. Dat leidde tot veel onrust in de wijk, met name over het hoge aantal van deze kwetsbare doelgroep. Kwintes meende echter dat er in deze regio een grote behoefte is aan woonruimte voor deze mensen. Het college van burgemeester en wethouders snapte de zorgen, maar gaf daarbij ook aan dat de zorgaanbieder zich hield aan de bestemming ‘maatschappelijke doeleinden’. 

Onaanvaardbaar netto risico

Tijdens een bijeenkomst met alle betrokkenen die daarop volgde in juni vorig jaar - met daarbij ook burgemeester Pieter Broertjes en wethouders Bart Heller en Floris Voorink - was de uitkomst dat er een risicoanalyse moest worden gehouden door een onafhankelijke bureau. Daaruit bleek dat de plannen van Kwintes voor zowel de cliënten en medewerkers als de buurtbewoners een ‘onaanvaardbaar netto risico opleveren.’ Belangrijke uitkomst was onder meer dat het beoogde aantal van 86 cliënten minimaal met de helft omlaag moest. Voor de bewoners was dit rapport (door bureau Ravenkop) de bevestiging van wat zij al dachten. Ook wethouder Heller zei namens het college dat dit rapport ‘noopt tot herbezinning’. Voorink voegde daar wel aan toe dat de bal op dat moment bij Kwintes lag.

‘In het rapport ontbreekt een helder en eenduidig methodisch kader’

Kwintes kwam aanvankelijk echter niet met een reactie, omdat het de risicoanalyse eerst nog goed intern wilde bestuderen en bespreken. Vrijdag kwam er wel een inhoudelijke reactie. Daarin meldde de zorgaanbieder dat de interne renovatie van het pand in april dit jaar start en de ‘inhuizing’, staat gepland in het voorjaar van 2022. Het rapport vormt dus geen basis om de plannen met De Stolpe bij te stellen. “In het rapport ontbreekt een helder en eenduidig methodisch kader. Het rapport gaat uit van een inhoudelijk referentiekader voor het merendeel van de cliënten van Kwintes, dat niet representatief is. Bovendien is de onderzoeksopdracht anders en ruimer geformuleerd dan door de gemeente was verwoord in de uitvraag. Het rapport kan alleen om deze drie redenen al geen basis zijn om de uitkomsten daarvan in onze verdere planuitvoering te betrekken.”

Positief signaal

Wel, gaf Kwintes aan, gaat het aantal bewoners omlaag van 86 naar 65 ‘in het belang van onze cliënten’. Om ‘een positief signaal’ richting de bewoners af te geven worden er geen forensische bewoners (mensen, die op basis van een justitiële maatregel worden geplaatst) gehuisvest. “Kwintes verwacht, dat het nog wel een enorme uitdaging wordt om samen met de gemeente voor de circa 20 bewoners, die nu niet gehuisvest kunnen worden, op niet al te lange termijn een of meerdere andere locaties te vinden. Wij vertrouwen er op, dat de gemeente samen met de regio en Kwintes, die uitdaging veel prioriteit geeft.”

‘Waar is de onderbouwing van Kwintes op die stellingen?’

Buurtbewoners noemen het ‘simpelweg van tafel vegen’ van het rapport door Kwintes nu ‘onacceptabel’. “Dit rapport is in een maandenlang samenwerkingstraject tussen de gemeente, buurtbewoners en Kwintes tot stand gekomen. Kwintes was betrokken bij de keuze voor Bureau Ravenkop en was van begin af aan op de hoogte van de onderzoeksvraag en de invulling die Bureau Ravenkop daaraan gaf. Om dan nu achteraf, zonder enige inhoudelijke toelichting, te concluderen dat ‘in het rapport ontbreekt een helder en eenduidig methodisch kader’ en dat het ‘referentiekader voor het merendeel van de bewoners niet representatief is’ is volstrekt ongeloofwaardig. Waar is de onderbouwing van Kwintes op die stellingen?” 

Daarbij is het volgens de buurtbewoners ‘verontrustend’ dat Kwintes een onafhankelijk rapport met daarin een ‘objectief inzicht in wat er op het spel staat voor alle betrokken partijen’ naast zich neerlegt. “De risico’s worden op die manier eenzijdig verworpen en genegeerd”, menen zij. Bovendien geeft Kwintes aan dat de plannen alleen zijn aangepast in het belang van de eigen cliënten. De risicoanalyse is geen basis om de plannen voor De Stolpe aan te passen. “Wat Kwintes daarmee bedoelt is onduidelijk en zonder het kader van de risicoanalyse en zonder inzicht in de overwegingen van Kwintes zijn de aanpassingen in geen enkele context te plaatsen. Bovendien worden de belangen van de buurt en de gemeente op het gebied van openbare orde en veiligheid dus niet onderkend. In ogenschouw nemend hoeveel risico’s en beheersmaatregelen uit de risicoanalyse daarmee samenhangen is de buurt zeer ongerust. Het resterende netto risico blijft not steeds onaanvaardbaar hoog.”

Breed gedragen plan

Kwintes kijkt nu weg van de risicoanalyse, vinden de bewoners. Zij rekenen erop dat de gemeente dat niet doet. Het verzoek aan de gemeente is daarom Kwintes te verzoeken alsnog de conclusies van het rapport op hoofdlijnen te onderschrijven. “Daarnaast vragen we de gemeente om Kwintes te verzoeken inzicht te geven in haar inhoudelijke beoordeling van het rapport zodat samen met de buurt overeenstemming kan worden gevonden over het kader waartegen de plannen van Kwintes kunnen worden beoordeeld. Alleen dan kan er een breed gedragen plan worden opgesteld dat leidt tot een vruchtbare samenwerking tussen gemeente, buurt en Kwintes: een samenwerking waar de buurt nog steeds open voor staat en een samenwerking die in ieders belang is.”

Ook de gemeente is op de hoogte van de Kwintesreactie op de risicoanalyse. “Wij zijn blij dat Kwintes het aantal inwoners vermindert en er geen forensische bewoners gehuisvest worden. Tegelijk zijn wij teleurgesteld dat Kwintes het rapport geen basis vindt om haar plannen verder bij te stellen”, is de reactie vanuit het raadhuis. “De gemeente Hilversum staat nog steeds op hoofdlijnen achter het rapport.”

‘Formeel kan de gemeente pas echt wat doen als Kwintes voor hun plannen een vergunning nodig heeft’

Daarbij wordt aangegeven dat de beoogde plannen van de zorgaanbieder passen binnen het bestemmingsplan. “Formeel kan de gemeente pas echt wat doen als Kwintes voor hun plannen een vergunning nodig heeft en daarvoor een officiële vergunningsaanvraag bij de gemeente doet. Aan de hand van die aanvraag, gaan wij zorgvuldig bekijken of het nodig is en of het mogelijk is aanvullende voorwaarden aan zo’n vergunning te verbinden. Deze moeten wel een (juridische) grondslag hebben.”

Voor nu is het belangrijk, aldus de gemeente, dat alle betrokken partijen met elkaar in gesprek gaan. De afspraak is nu dat wanneer Kwintes weet wat de vervolgstappen zijn er wordt gesproken over de gevolgen hiervan. Daarna volgt gelijk een overleg met de beheergroep van de Boomberg en met de bewoners rondom De Stolpe. De gemeente neemt hierin het initiatief. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen goed op de hoogte is van de volgende stappen. Het rapport van bureau Ravenkop is voor ons een kader voor het verdere gesprek met Kwintes en met de buurt. Nu Kwintes heeft aangegeven dat dit rapport voor haar geen basis is, moeten wij met elkaar een ander gesprek voeren.”