Schetsontwerp van Heuvelaan 50 met aan de onderzijde de Heuvellaan en links het grote kantoorgebouw.
Schetsontwerp van Heuvelaan 50 met aan de onderzijde de Heuvellaan en links het grote kantoorgebouw. Foto: Villaheuvel BV

Niets te zeggen over verdeling wonen-werk

Bij elkaar 24 woningen (de helft middenduur en de helft vrije sector), een kantoorpand aan de linkerzijde van het terrein en de wadi voor de opvang van hemelwater op een andere plek. Dat zijn de meest opvallende punten in het donderdag gepresenteerde plan voor de ontwikkeling van Heuvellaan 50; beter bekend als het oude Vara-gebouw. 

Donderdagavond gaf Villa Heuvel BV, een samenwerking tussen projectontwikkelaar Local en ontwikkelende bouwer Trebbe, een online informatiebijeenkomst voor omwonenden over de huidige plannen voor het gebied. Hier staat het voormalig hoofdkantoor van de Vara al geruime tijd leeg. Het plan is nu om de betonnen kolos te slopen voor een plan, aldus Villa Heuvel, ‘dat teruggrijpt op de oorspronkelijke opzet van de wijk’. 

Bewoners van de Godelindeweg zijn al langer kritisch over de plannen van Villa Heuvel op het terrein achter hun achtertuinen. Zij zijn niet tegen herontwikkeling, maar willen meepraten en niet pas achteraf worden geïnformeerd. Ook kraken zij de verdeling van ‘50 procent wonen - 50 procent werken’ binnen het plan voor een gebied dat nu nog te boek staat als 100 procent werklocatie. Omwonenden pleiten voor een hoger percentage wonen. Die 50 procent werken is echter een harde eis van de gemeente. 

Dat laatste zegt ook ontwikkelaar Maarten Sakkers van Villa Heuvel BV. Een andere eis vanuit het raadhuis is dat de helft van de woningen in het middendure segment moet vallen. “Dat zijn de kaders die wij hebben meegekregen van de gemeente en dat valt dus ook niet binnen de participatie.” Met andere woorden: zowel de ontwikkelaar als de bewoners hebben daar helemaal niets over te zeggen. Eerder benadrukte wethouder Floris Voorink het belang om in Hilversum werkgelegenheid te behouden en daarom ‘de mix’ wonen-werken in deze villawijk ‘in stand te houden’.

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Tijdens de online-bijeenkomst van donderdag - die trouwens ook werd ‘bijgewoond’ (als toehoorders) door enkele politici - stond Sakkers allereerst stil bij de ideeën, wensen en behoeften van deelnemers uit eerdere participatiemomenten. Hij gaf aan welke input wel meegenomen is in de plannen, en welke suggesties niet haalbaar bleken binnen de gestelde kaders (waaronder dus de woon-werkverdeling). Wel is er meer afstand van de nieuwe bebouwing ten opzichte van de aangrenzende percelen in het plan opgenomen. 

De Heuvellaan wordt in oude glorie hersteld

Het nieuwe schetsontwerp, dat werd toegelicht door landschapsarchitect Wijnand Bouw van Bosch Slabbers, sluit volgens Sakkers aan bij de visie van de wijk. “De Heuvellaan wordt in oude glorie hersteld door de groene kenmerkende structuur van de wijk door te trekken en door er net als vroeger weer woningen terug te brengen”, aldus de ontwikkelaar. “Om de aansluiting te houden met de omliggende bebouwing en de Heuvellaan in oude glorie te herstellen zullen de woningen en gebouwen met kantoorfunctie vergelijkbare karakteristieken krijgen. Door te kiezen voor statige gebouwen, wordt recht gedaan aan de historie van het gebied.”

Acht volumes

Sakkers vertelt dat er 24 woningen komen in het gebied, verdeeld over acht ‘volumes’. Daarvan bestaan twee van die volumes uit ieder zes middendure woningen en zijn er twee volumes met ieder twee vrije sectorwoningen. Aan de linkerzijde vanaf de Heuvellaan komt een groot kantoorgebouw, dat vier lagen hoog is. De ontwikkelaar benadrukt dat er in het ontwerp gespeeld wordt met de huidige hoogteverschillen, waardoor dit vanaf de weg gezien als drie lagen wordt ervaren. Bovendien loopt het gebouw aan de achterzijde terug naar anderhalve laag. Aan de rechterzijde van het terrein - weer vanaf de Heuvellaan gezien - komt een kleiner kantoorgebouw. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Bastiaan Miché

Ook de tuin (zie foto boven) aan de achterzijde van het terrein - pal tegen de achtertuinen van de Godelindewegbewoners - gaat deels op de schop. De wadi, die door buurtbewoners als ‘historische vijver’ wordt beschouwd’, komt elders op het terrein. “De tuin is aangelegd in 1988 voor het kantoor van de Vara. Het regenwater dat op het dak van het kantoor valt, wordt geleid naar de wadi of vijver”, legt Sakkers uit. “Nu gaat het kantoor weg, maar laten we de functie voor de opvang van regenwater en het langzaam infiltreren ervan in de bodem terugkeren.”

Ik heb in ieder geval niemand gehoord die dit een fantastisch, mooi plan vond

Uit de vragen van de aanwezige bewoners werd duidelijk dat veel van de eerder geuite bezwaren nog overeind staan. “De mensen waren niet heel positief”, zegt Tiana van Grinsven namens de bewoners van de Godelindeweg. “Ik heb in ieder geval niemand gehoord die dit een fantastisch, mooi plan vond.” De belangrijkste kritiekpunten blijven het ‘gebrekkige’ participatieproces, het aanpassen van de groenstrook/vijver aan de achterzijde, het ‘kolossale’ kantoorgebouw en de woon-werkverdeling. “We zullen nog inhoudelijk reageren op het plan dat we nu nog bestuderen.”

Op de vraag wanneer de bouw gaat starten, kan Sakkers nog geen antwoord geven. Eerst zal de ontwikkelaar alle vragen en opmerkingen van donderdagavond meenemen. Ook komt het gepresenteerde plan op de website www.heuvellaan50.nl te staan en kunnen bewoners hierop nog reageren per email (info@villaheuvel.nl). 

Vragen vanuit de politiek

Ook komen de plannen - waarschijnlijk in april/mei nog ter sprake binnen de politiek. Er is immers sprake van een bestemmingsplanwijziging: van 100 procent werken naar half wonen, half werken. Wel is voor een aantal politici ook dé vraag of het percentage werken niet wat omlaag kan. Zo zijn er al verschillende keren vragen gesteld vanuit de politiek aan het college van burgemeester en wethouders waarom die gelijke woon-werkverdeling een harde eis is. 

Ook Sakkers geeft toe dat tijdens de gesprekken met de gemeente al de vraag is gesteld of het ‘percentage werken wel past in de omgeving’. “Uiteindelijk willen wij een goed stuk nieuwe stad”, zegt hij. “De vraag is of het percentage werken wel past in de omgeving. We hebben gesprekken gevoerd met de gemeente of dat minder kan. Maar de gemeente houdt vast aan deze verdeling. Uiteindelijk is het ook de gemeenteraad die een afgewogen besluit moet nemen wat het beste is voor Hilversum.”

Afbeelding
Afbeelding