Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Meer klanten voor de deur dan in de zaak

Nee, echt druk is het woensdagmorgen niet in het Hilversumse centrum op het moment dat de winkels weer iets meer open gaan en eindelijk weer echt klanten kunnen verwelkomen en eventueel adviseren. Bij de Action staat er - zoals steeds de laatste tijd - wel een rij.  

Het systeem van click @ collect was er namelijk al, maar alle Action-winkels bieden nu ook ook winkelen op afspraak aan. Klanten hebben tien minuten de tijd om inkopen te doen, maar moeten wel vooraf online een afspraak maken. Dinsdagavond was de woensdag voor de Action in Hilversum in ieder geval al volgeboekt. Er mogen echt niet meer dan twee klanten tegelijk in het pand rondlopen. 

En dus ontstaat er het absurde beeld dat er voor de deur meer klanten in de rij staan dan dat er binnen aanwezig zijn. En dat winkelen binnen tien minuten, ook al staan er geen mensen en kinderwagens in de weg, is best stressvol, vertelt Patricia van den Broek. Zij heeft woensdagmorgen rond 9.00 uur tien minuten door de zaak gelopen en is een tas vol spullen rijker. “Maar je zit tijdens dat winkelen toch te denken wat je allemaal nodig hebt. Dan zijn die tien minuten zo om. Maar ik ben blij dat dit er is. De medewerkers hier zijn ook super hartelijk.” 

‘Normaal blijf je toch wat langer hangen’

Van de Broek had dinsdagmiddag een tijdslot gereserveerd na een melding in haar buurtapp dat de winkels weer open gingen. “En ik had wat dingen nodig, binnen was alles goed gecodeerd. Maar op een gegevens moment besef je toch dat je naar de kassa moet. Je wilt niet al te lang blijven, omdat ook anderen naar binnen willen. Normaal blijf je toch wat langer hangen. Maar het voordeel van dit is vooral dat het een stuk goedkoper is dan online.”

Toch is het idee van winkelen op afspraak nog niet bij iedereen helemaal doorgedrongen. Een vrouw vraagt aan de mensen in de rij of zij nu wel of niet naar binnen mag. Dat kan alleen met een afspraak, is het antwoord. Vervolgens is de vrouw druk doende met haar mobiel om zo’n afspraak in te plannen. Zonder al te veel succes, overigens.

De meeste mensen in de rij komen echter nog ‘gewoon’ voor click & collect. Mensen kunnen online een of meerdere producten bestellen en dit dan bij de ingang van de winkel ophalen. Dat doet ook Sanne (die niet met haar achternaam in de krant hoeft). “Ik moet iets ophalen en dacht dat ik zo kon doorlopen”, vertelt zij. Ondertussen zijn medewerkers in de zaak druk doende om spullen voor de klanten vanuit de winkel naar voren te halen. Dat duurt best lang allemaal. “Ik vind dit echt verschrikkelijk”, vervolgt de Hilversumse. “Ik hoop altijd dat de Albert Heijn of de Kruidvat datgene heeft dat ik zoek, maar dat was nu niet zo. En bol.com is drie keer zo duur.”