Afbeelding
Foto: Gooi en Eembode

'Het is meer dan niks', maar 'zo krom als wat'

Voor de woensdag heeft hij twee klanten op de agenda staan en voor de donderdag zelfs vier. Toch is Claudius Harinck van herenmodezaak Cambridge New Style op de Gijsbrecht van Amstelstraat niet ontevreden. “Het is meer dan niks”, zegt hij. Toch frustreert het dat bij de buren - Albert Heijn - op zo’n beetje hetzelfde oppervlak tegelijk veertig mensen rondlopen. 

De sfeer is best goed onder de winkeliers woensdagmorgen op de Gijsbrecht van Amstelstraat. In het kader van ‘winkelen op afspraak’ mogen zij immers weer klanten verwelkomen en (niet onbelangrijk) van advies voorzien. Wel is het de bedoeling dat die klanten minimaal vier uur van tevoren een afspraak maken. Harinck laat het schema voor de woensdag zien. Om 10.00 uur komt er een klant binnen en ook bij 11.00 uur staat een naam. “Ik houd de deur op slot. Maar als hier niemand is en er staat een vaste klant voor de deur, laat ik hem zeker binnen”, zegt hij. “Moet je kijken hoe ruim het hier is.”

Anderhalve meter afstand houden is inderdaad niet zo moeilijk in de ruime en overzichtelijke zaak. Harinck was vorige week op deze website al zeer kritisch over het huidige beleid en stelde dat hij de verloren omzet van de voorbije twee maanden nooit meer goed zou maken. “Donderdag heb ik via Zoom een afspraak met de wethouder. Het is allemaal zo krom als wat.”

Bij Zuid7even iets verderop zijn tegelijk vier klanten welkom, staat vermeld bij de voordeur. Marije Koks haalt het papier snel weg. Dat is nog een oude poster, zegt zij. Want ook bij deze kledingwinkel, nu vier jaar gevestigd op de Gijsbrecht en ook al dertig jaar een vaste waarde in Huizen, komen maximaal twee klanten tegelijk in de zaak. “We hadden wel click & collect”, vertelt de collega van Koks, Ria Kroeze. “Gelukkig waren onze klanten zo lief om dat te doen. Nu hopen we dat de mensen willen komen, al denk ik dat zij dat ook wel willen. Ook voor hen geldt dat zij al sinds december niet meer de winkel in kunnen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Gooi en Eembode

‘Ik zit nu dertig jaar in het vak, maar wij zijn nog nooit dicht geweest’

Ook bij Zuid7even kunnen klanten een uur lang rondneuzen. De agenda voor de komende dagen is heel behoorlijk gevuld. Maar verwarrend is het wel allemaal, vervolgt Kroeze. Immers, bij sommige winkels als de Action mogen klanten maar tien minuten de zaak in. “We zeggen ook heel duidelijk tegen klanten bij een reservering dat zij een uur mogen winkelen”, vertelt Koks. “Nu is het vooral hopen dat wij open mogen blijven. Bij de vorige lockdown mochten de kleinere winkels openblijven. Toen gingen alleen de grotere winkels dicht. Nu hebben wij een hoop in te halen, zijn twee maanden dicht geweest. Ik zit nu dertig jaar in het vak, maar wij zijn nog nooit dicht geweest.”

Aan de overkant, bij Pitti Donna Damesmode, is de agenda voor die dag redelijk goed gevuld, toont Saskia Temming. “En wij hebben de eerste klant al helemaal gelukkig de winkel uit zien gaan. Die had bewust ook echt goed gekocht, gaf aan dat wij dat verdienen. Heel veel mensen zijn positief, zien het weer een beetje zitten. Zij hebben dit enorm gemist. En wij natuurlijk ook. Niet alleen financieel, maar ook het leuke communiceren met de mensen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Gooi en Eembode

Ook binnen Pitti Donna krijgen mensen een uur de tijd om rond te kijken en eventueel iets aan te schaffen. “Dan hebben zij de tijd en voelen zij zich niet zo opgejaagd”, vervolgt Temming. “En zij hebben ook advies nodig. Wij zijn deze periode toch heel inventief geworden, maar de verkoop via internet is toch heel leeg. Het click & collect ging helemaal niet verkeerd en wij mogen zeker niet mopperen. Maar toch hopen wij echt dat dit een eerste aanzet is tot meer.”

Afbeelding
Afbeelding