'Olie op het vuur gooien'

"Ik was geschrokken dat de vrouw mijn vriend sloeg met een stok, terwijl hij er niets mee te maken had", sprak de Hilversummer tegenover de rechtbank. Hij zou de beledigende woorden richting Emanuels geroepen hebben om de vrouw te laten stoppen met het slaan van zijn vriend.
De officier vond dit ongeloofwaardig: “In zo’n situatie is het goed om in te grijpen. Maar beledigende woorden roepen is onacceptabel. Het is juist olie op het vuur gooien.”
De jongen die werd geslagen door Emanuels deed aangifte tegen haar. De officier van justitie eiste tijdens de behandeling in 2019 een werkstraf van 120 uur waarvan zestig voorwaardelijk wegens mishandeling omdat het OM het optreden van Emanuels 'eigen richting' noemde.
De rechter keek anders naar de zaak en achtte haar wel schuldig, maar er volgde geen straf. In een overwogen vonnis noemde de rechtbank de slagen met de stok ‘putatief noodweerexes’. “Vanwege de voorgeschiedenis en de situatie op het moment zelf kon de vrouw denken dat het gooien van de mandarijn zou worden gevolgd door andere vormen van agressie. Er is een met poep besmeurde Surinaamse vlag voor haar deur gelegd, de ruit van haar winkel is ingegooid en zij is meerdere keren op discriminerende wijze beledigd. Zij is toen zo emotioneel geworden dat ze de stok heeft gepakt en het slachtoffer heeft geslagen.”


Bibian Mentel is uitbehandeld

LOOSDRECHT Paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel heeft het advies gekregen om afscheid te nemen van haar dierbaren. Artsen hebben onlangs uitzaaiingen geconstateerd in de hersenen van de 48-jarige Loosdrechtse en in tegenstelling tot de afgelopen vijftien keer in 21 jaar is er dit keer geen behandelplan meer mogelijk.

Mentel is drievoudig Paralympisch kampioen en viervoudig para-wereldkampioen. Op 27-jarige leeftijd werd bij haar botkanker geconstateerd. Na een aantal operaties ging het beter met haar gezondheid. In totaal is de Loosdrechtse vijftien keer door symptomen van de ziekte getroffen. Iedere keer wist zij de ziekte te verslaan en verscheen er ook het boek Kut kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten. Maar nu gaat de vrouw ‘die zo'n toonbeeld van onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen is' haar strijd tegen kanker toch verliezen.